Kako napraviti fondan masu za torte [Foto, Recepti čitatelja]

Pošto su u zadnje vrijeme jako tražene torte ukrašene fondanom, a na internetu se može naći mnogo skupih recepata, donosim vam recept sa kojim ja već dugo vremena radim. Recept je jednostavan i, što je jos bitnije, jako jeftin!

Sastojci:

150g meda
100g margarina
15g želatine u kesici
1100g šećera u prahu

Priprema:

Med i margarin staviti na šporet da se otopi. Za to vrijeme rastopiti želatinu sa par kapi vode. Kad su med i margarin bacili ključ, skinuti sa šporeta, u to dodati već otopljenu želatinu i miješati dok se žzelatina ne sjedini sa masom.

U jednu veću posudu istresti 1000 grama šećera u prahu, na to dodati otopljenu smjesu i miješati, prvo kuhačom, zatim rukama. Kad izmješate smjesu, dodati jos 100 grama šećera u prahu i izmjesati. Tako toplu smjesu zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji.

NAPOMENA: Smjesa kad se ohladi postane malo tvrda, ali vi dok je razvijate, grijete je rukama i ona postaje sve elastičnija. Razvaljate smjesu oklagijom po stolu koji ste prethodno posuli sa malo šećera u prahu. Razvaljanu smjesu stavljate preko oklagije i prevlačite preko torte. Ukoliko želite da bojite fondan, boju dodajete u otopljeni margarin i med, tako se boja najbolje ujednači. Ova smjesa može stajati na hladnom mjestu (najbolje ostava/špajz) do tri mjeseca.