Kako znate da stroga karantena djeluje?! Uništavate ekonomiju, a ne znate ni je li se isplati!

Da, mi smo zauzeli drukčiju taktiku i u tome podržavam našu vladu. Trenutno niko u svijetu nema tačne smjernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga potcjenjujemo. Naprotiv, svjesni smo situacije, ali nema dokaza da će stroga karantena koju su, recimo, uvele države Balkana biti bolja od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest mjeseci moći podvući crtu i reći čiji je pristup bio bolji, poručio je ugledni švedski neurolog i anesteziolog Claes Hultling.

On je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao kako ”ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju”.

– Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike? Naša strategija jest da se maksimalno smanje kontakti, posebice starijih ljudi i onih s hroničnim bolestima. Sve osobe koje su zaražene te svi njihovi kontakti se “love”, sustav je tako postavljen da se zaista izoliraju porodice i prijatelji zaraženih, a ne cijela država. To za sada djeluje jer Šveđani neće, ako su u samoizolaciji, izlaziti van i ugrožavati druge – kazao je Hultling.

Rekao je i kako ga nije strah, ali nije mu ni svejedno. Kao ljekar radi 40 godina i nikada nije vidio ispred bolnica kontejnere s hladnjačama u koje će biti smještena tijela.

– To dovoljno pokazuje da je situacija ozbiljna – rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Rekao je i kako ga brinu otvorene tržnice u Kini i dodao kako bi se one trebale zatvoriti ili postrožiti mjere prodaje životinja. Kazao je i kako ”očito nismo ništa naučili iz epidemije opasnog SARS-a”, jednog iz porodice koronavirusa koji su na ljude prenijeli šišmiši.

– Slažem se da Kinu ne treba diskriminirati govoreći da je to kineski virus, međutim ako su njihove tržnice izvor zaraze, a oni ih ne zatvaraju, to je na neki način ipak njihov virus – rekao je.

bhdijspora

16