KISELINA KOJA SE NALAZI U PALMINOM ULJU POVEZANA SA ŠIRENJEM RAKA

Masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju može promijeniti genom karcinoma, povećavajući vjerovatnoću da će se bolest proširiti tijelom.

Palmino ulje je aditiv koji se koristi u gotovo svemu, od čokolade do karmina pa čak i paste za pranje zuba i šampona. Širenje raka, odnosno metastaza, glavni je uzrok smrti pacijenata. Velika većina ljudi s metastatskim karcinomom može se samo liječiti, ali ne i izliječiti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je uradio Institut za istraživanje biomedicine (IRB) u Barceloni, a objavljeno je u časopisu Nature. Ustanovljeno je da je palmitinska kiselina potakla širenje raka usne šupljine i raka kože melanoma kod miševa, prenosi Independent.

Druge kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina, odnosno omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u namirnicama kao što su maslinovo ulje i laneno sjeme nisu se pokazale opasnim. Ipak, iako je palmitinska kiselina povezana sa širenjem raka, ona ne predstavlja rizik od obolijevanja od raka.

  • Učenje o faktorima koji uzrokuju širenje raka je ključno za smanjenje broja oboljelih – rekla je Helen Rippon, doktorica i izvršna direktorica organizacije Worldwide Cancer Research.

Izvor:hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close