Kuhar otkrio tajnu! Kako da znate da li je paradajz domaći ili “nakljukan” hemijom

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubjeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava…

Ranije se smatralo da je jedan od kriterijuma za odabir “organskog” povrća i voća oblik ploda. Na primjer, ako su svi paradajzi jednake veličine i boje, najvjerovatnije su “prskani”.

Šef kuhinje restorana “Odessa-Mama” kaže da je nešto drugo presudno. Jedan vrlo jednostavan trik otrkiće da li pokušavaju da vas prevare.

“Lagano rukom pritisnite paradajz. Ako i pored pritiska ostaje čvrst, i ako su svi u gajbici takvi – 100 procentno su korištene hemikalije u uzgoju. Pravi ‘domaći’ paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete”, otkrio je kuhar, piše Mondo.rs.

Izvor:haber.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close