Kukuruza: Ako želite nešto zdravo da vas vrati u djetinjstvo

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Vrijeme pripreme: 01:30

Vrijeme kuhanja: 01:00

Kuhinja: Bosanska kuhinja

Sastojci:

600 gr pravog kukuruznog brašna

500 ml vrele vode (proključala i odstojala 2-3 min)

1/4 kafene kašikice soli

1/4 kafene kašikice šećera

3-4 kašike ulja

Priprema

Drvenom kašikom zakuhajte tijesto u dubokoj zdjeli. Prebacite ga u manju, namašćenu sa malo ulja.

Prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto, najbolje na sunce, na primjer pored prozora. Mora stajati najmanje 2 sata.

Ako imate glinenu tepsiju za kukuruzu najbolje da nju koristite. Ako nemate, možete koristiti bilo koju tepsiju. Odstajalu kukuruzu prevrnite na tepsiju.

Mokrom rukom još malo oblikujte površinu i pecite na 180 °C oko 1 sat.

Konzumirajte kada se dobro ohladi. Tradicionalno se konzumira uz jogurt, tako da se “udrobi” i posoli.

Dobrekalorije.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close