Lijek za sve: Sedam čudotvoraca koje možete jesti svaki dan

Začini nisu samo dodatak jelima, oni su također neprocjenjiv lijek za naš organizam. U nastavku pročitajte koje su začinske biljke saveznici u borbi protiv bolesti.

1. Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor željeza i vitamina A. Dodajte ga netom nasjeckanog u salate po želji i tjesteninu.

2. Kadulja

Magična kadulja nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listiće kadulje i radite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osjetljivim zubnim mesom, upaljenim grlom ili bolnim sinusima. Dodajte svježe listiće kadulje u umak kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivni okus i miris.

3. Korijander

Podstiče izbacivanje teških metala iz tijela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želučane tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečenja i smoothieje, a možete i napraviti napitak od suhih sjemenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.

4. Matičnjak

U našim krajevima često se prije spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno djeluje na organizam i nervni sistem. Međutim, sitno nasjeckane svježe listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak tijesto za kekse i muffine. Matičnjak pomaže u liječenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.

5. Peršun

Za uzgajanje peršuna trebat će vam mali improvizirani vrt na terasi ili balkonu. Ovaj začin odličan je za imuni sistem, pomaže u odstranjivanju viška tekućina iz tijela, liječi nervni sistem i jača kosti. Također je sjajan osvježivač daha.

Koristite ga svježeg u juhama, rižotima, umacima, varivima, salatama i faširancima. Ubacite ga u jela pet minuta prije kraja kuhanja jer tokom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta ljekovitih svojstava.

6. Ruzmarin

Sadrži kafeinsku i ružmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s ljekovitim djelovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha.

Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja a bit će odličan dodatak pečenom ‘teškom’ povrću poput krumpira ili batata.

7. Menta

Ima anestetička svojstva i pruža osjećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njeno najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno djeluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, žgaravicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina.

Uvijek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta “nametljiva” i agresivna te brzo raste. Dodajte ju u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u smoothieje ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih raditi čaj, donosi Zadovoljna.hr.

Autor: (Redakcija)

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close