Ljute papričice – što ljuće, to zdravije

Što su papričice ljuće, to su zdravije! Snaže imunitet, potiču cirkulaciju, podižu raspoloženje, pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine, sprječavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti…

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste i kultivari poput kod nas sveprisutnih feferona, raznih čili papričica te ponešto neobičnijih vrsta i kultivara pod nazivima anaheim, habanero, jalapeño, cayenne (kajenska paprika), rocoto, tabasco, thai peppers…

Najljućom papričicom smatra se Carolina Reaper s 2,2 miliona scovilleovih jedinica.

Ljute papričice razgranate su biljke koje u visinu narastu približno do 45 centimetara.

Plodovi se razlikuju izgledom i bojom te mogu biti uski i izduženi, kratki i plosnati, gotovo okrugli, narebreni… Mogu biti žute, zelene, narančaste, crvene, crvenosmeđe i crvenoljubičaste boje.

Miris i okus ovise o vrsti i kultivaru biljaka. Miris može biti manje ili više izražen, raznih cvjetnih, voćnih, orašastih ili drugih primjesa, a okus slatkast do kiselkast.

Ipak, glavna odlika im je ljutina, koja varira od posve blage do veoma žestoke.

Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica
Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala.

Najvažnija tvar koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije.

Neka od ljekovitih svojstava ljutih papričica:

jačaju imunitet
potiču cirkulaciju u tijelu
korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija
pomažu kod tegoba dišnih puteva
ublažavaju bolove
podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)
izvrsno djeluju na zdravlje krvnih žila
pomažu u snižavanju krvnog pritiska
smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka
uravnotežuju povišene razine kolesterola u krvi
potiču apetit te izlučivanje probavnih sokova
poboljšavaju probavu i rad crijeva
pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine
sprečavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti
djeluju poput afrodizijaka

Primjena ljutih papričica
Ljute papričice možete dodavati u jela poput supa, variva, umaka, salata, sendviča, složenaca i razna druga slana jela.

Ponekad se dodaju i u slastice poput čokolade te razne napitke i smoothieje.

Pri pranju, čišćenju i rezanju budite osobito oprezni. Ljutina može jako nadražiti kožu, oči i sluznicu nosa, stoga obavezno navucite gumene rukavice.

Ponekad je teško neutralizirati gotovo neizdrživu ljutinu u ustima. Što god učinimo, osjećat ćemo je približno 10 minuta.

Od ispijanja vode gotovo nema koristi – bolje je popiti malo mlijeka ili jogurta. Protiv osjećaja ljutine također pomažu maslac od kikirikija te sokovi od limuna, paradajza i limete.

Čuvanje ljutih papričica
Papričicama obogatite zimnicu: dodajte ih u ajvar, pinđur, kečap, sataraš i miješane salate. Izvrsne su kao sastojak brojnih umaka (primjerice, tabasco).

Papričice možete ukiseliti i dodavati u miješane salate.

Suvišak zelenih i zrelih plodova možete i zamrznuti (samostalno ili u kombinaciji s paprikom).

Zrele ljute papričice lako se suše na zraku, u pećnici ili dehidratoru (na 50-60 °C).

Možete ih pomoću igle nanizati na deblji konac ili špagu te objesiti u zračnome prostoru, gdje će ujedno biti i lijepi ukras.

Osušene plodove spremite u papirnate vrećice ili zatvorene posude. Prije korištenja ih smrvite rukom ili ih u mlincu za kavu sameljite u prah,prenosi Aura

Izvor:haber.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close