Mali trikovi kako da sve zdravo iz voća i povrća dođe u tijelo

Uzalud jedete zdrave namirnice ako ne pazite kako ih pripremate, jer o tome zavisi koliko hranjivih tvari će doći u vaš organizam, savjetuje poznata britanska nutricionistkinja.

Čak i male promjene u pripremi hrane mogu značajno poboljšati kvalitet naše prehrane, kaže Naomi Haynes, nutricionistkinja iz Velike Britanije. Otkriva trikove kako pripremati pojedine namirnice, a da se sačuvaju sve aktivne hranjive tvari koje sadrže, prenose NN.

Ona tvrdi kako je, recimo, povrće najbolje pripremati u mikrovalnoj pećnici jer će se tako sačuvati više vitamina nego ako se kuha u vodi.

Ovo su njeni savjeti:

Izbjegavajte kuhanje povrća u vodi. Bolji izbor su mikrotalasna pećnica ili kuhanje na pari.

Ispirite povrće pod mlazom vode, nemojte ga ostaviti da se namače jer se tako gubi više hranjivih sastojaka.

Jedite povrće s nekom vrstom masnoće, na primjer s maslinovim uljem ili sirom. Masnoća pospješuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.

Pripremajte krompir u kori – tako ćete sačuvati neke važne nutrijente. Na primjer, ako pripremate 300 g oguljenog krompira, u njemu će ostati pet posto RDA (preporučena dnevna količina) željeza te 37 posto RDA vitamina C. Ukoliko istu količinu pripremate u kori, u njemu će ostati 18 posto RDA željeza i 48 posto RDA vitamina C.

Režite povrće na što je moguće veće komade jer će se tako izgubiti manje hranjivih tvari. Pravite li sok od voća, svakako u njega vratite dio pulpe koja je ostala jer ona sasdrži vlakna korisna za naš organizam.

Nakon kupovine salatu istrgajte na manje komade (ne rezati nožem) prije stavljanja u frižider, ali ne držite ju u njemu dulje od jednog dana – tako će početi stvarati fitonutrijente (snažne antioksidanse).

Izbjegavajte kupovne dresinge za salatu jer sadrže razne vrste aditiva, radije napravite vlastiti od npr. maslinovog ulja i balsamico octa.

Stavljate crni biber u hranu jer pomaže da tijelo iskoristi hranjive tvari.

Ostavite bijeli luk da odstoji deset minuta nakon sjeckanja. Tako će se u njemu razviti alicin – sastojak koji je odličan za zdravlje. Osim toga, bijeli luk će stajanjem postati ukusniji.

Hranu bogatu željezom uvijek jedite s onom koja je bogata C vitaminom jer će pomoći željezu da se bolje apsorbuje u našem tijelu.

Tjesteninu uvijek kuhajte "al dente" tako da ostane čvršća. Tad će imati niži glikemijski indeks, što znači da će biti zdravija jer neće toliko povećavati nivo šećera u krvi.

Zamijenite bijeli šećer medom ili cimetom. Za usporedbu – 100 g šećera ima 387 kalorija, i nimalo kalija, kalcija i željeza. Ista količina meda sadrži 304 kaliorije, jedan posto RDA kalija, ništa kalcija i dva posto RDA željeza, a cimeta – 247 kalorija, 12 posto RDA kalija, 100 posto RDA kalcija i 46 posto RDA željeza.

Smanjite količinu soli u hrani. Umjesto toga, okus upotpunite na primjer, đumbirom, čilijem, bijelim lukom, kurkumom, kimom…, piše Daily Mail .

(Vijesti.ba)

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close