Marinirana piletina u sosu od meda i soja sosa: Ništa sočnije i slađe nećete okusiti! Ovo jelo se ne propušta!

Potrebni sastojci za piletinu:

oko 600-700 gr pilećeg bijelog mesa
4 kašike soja sosa
1 kašika karija
100 gr senfa
250 gr meda

Potrebni sastojci za rižu:

1 šolja riže
2 šolje vode
2-3 prstohvata soli

Priprema:

Prethodno večer pomiješajte sve sastojke za marinadu: soja sos, kari, senf, med. Meso operite, očistite od eventualne masnoće i slično. Ako su komadi piletine manji, jedno bijelo meso podijelite na 6 komada. Ako su veći, može i 8 komada.

Pripremljenu marinadu i piletinu možete staviti u kesu za zamrzivač, jaču. Meso i marinadu dobro izmiješajte tako u kesi, zavežite je ili zatvorite gumicom, pa ostavite u frižideru do sutradan, kada ćete spremati ručak. Možete povremeno isprevrtati meso u kesi, onako, pažljivo gužvajući je.

Sutradan, prije svega, potopite rižu u hladnu vodu. Zatim, stavite meso i marinadu u posudu sa malo užim dnom, a dublju, uglavnom, tako da vam meso bude prekriveno marinadom, a ne van nje. Poklopite ili prekrijte folijom, pa stavite u rernu ugrijanu na 200°C da se krčka oko sat vremena.

Skrenuli bismo pažnju da ova marinada hoće malo da “pokipi” napolje iz posude, pa radi toga, možda bi bilo dobro da ispod stavite tepsiju sa papirom za pečenje, kako vam ne bi curilo na dno rerne.

Dok se piletina krčka, pripremite dalje rižu. Dobro ga isperite pod mlazom hladne vode, sve dok voda koja izlazi iz cjediljke ne bude providna. Stavite rižu u dublju šerpu, pa prelijte sa 2 šolje ključale vode. Dodajte so, pa ostavite na laganoj temperaturi da se kuha desetak minuta, poklopljen. Nakon tog vremena, riža bi trebla biti skuhana i spremna je za serviranje. Ako je skuhana, a nije upla svu tečnost, slobodno je procijedite.

Kada je piletina gotova, servirajte u tanjir rižu, pa preko riže piletinu i uživajte u sočnoj, slatkastoj piletini.

bhdijaspora

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close