MEDICINA MUHAMMEDA, A.S.: ZAŠTO JE ZDRAVO KORISTITI JABUKOVO SIRĆE?

Gospodaru moj, blagoslovi sirće, zaista je ono bilo začin vjerovjesnika prije mene.“ (Bilježi Ibn-Madže)

„Nije siromašna kuća u kojoj se nalazi sirće.“ (Bilježi Ahmed)

U sirću, posebno jabukovom sirću, nalaze se velike koristi. Ono smanjuje nivo masnoća u krvi. To se može postići ako se uzme kašika vode koja ostane (na dnu posude) nakon jedenja zelene salate uz jelo. Ta voda će rastvoriti masnoće, jer sirće sadrži acidne kiseline. Glavno jedinjenje u organizmu koje često dolazi u dodir sa proteinima, masnoćama i ugljenim hidratima se naziva acetoacetat i može se unijeti ako se sirće redovno uzima u prehrani, tj. u zelenoj salati ili ako uzmemo jednu kašiku sirćeta rastopljenu u čaši vode, posebno ako se radi o jabučnom octu, jer ono održava nivo masnoća u organizmu. Isto tako, ono smanjuje i rizik od arterioskleroze (začepljenja arterija) ili je čak potpuno spriječava, jer višak masnoća pretvara u acetoacetat koji učestvuje u procesu sagorijevanja hrane.

Pouzdano se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jeo sirće sa uljem. U godini stradanja stoke, Omer, r.a., je jeo samo ulje i sirće, nije jeo meso sve dok svi siromašni muslimani ne bi jeli.

Jabukovo sirće je najbolje sirće, jer je ono najvećim dijelom sastavljeno od acidne kiseline, a sadrži i organske kiseline neophodne organizmu za sagorijevanje hrane, kao i brojne minerale koji su stalno neophodni organizmu.

U knjizi o narodnoj medicini, dr. Jarvis navodi da jabukovo sirće čisti crijeva od bakterija. Isto tako, ono otklanja upalu bubrežnih kanala. Spominje se i to da jabukovo sirće rastvara gnoj koji se nađe u mokraći. Također se spominje da se sirće koristi za liječenje gojaznosti tako što će se uzeti dvije kašike sirćeta uz odgovarajuću količinu vode dnevno.

Spominje se još i da se koristi za liječenje hronične glavobolje tako što se njime masira čelo, tj. uzme se komad platna, a zatim se napravi otopina tako što se pomiješa jedna trećina sirćeta i dvije trećine vode. Dr. Jarvis navodi da je on ovaj rastvor koristio za ispiranje grla i ždrijela.

Doziranje: Jedna kašika 6% jabukovog sirćeta koja se razblaži u velikoj čaši vode.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close