MEKANE I TOPLE BUHTLE SA PEKMEZOM: JEDNOSTAVAN RECEPT ZA PREUKUSAN DEZERT

Buhtle možete puniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.

Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možete zameniti i s pavlakom, a važno je obratiti i pažnju na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme.

Nakon što tijesto ostavite da se digne, ono bi trebalo da udvostruči svoj volumen.

Sastojci:

500 grama brašna

250 ml mlijeka

200 grama pekmeza

100 grama maslaca

40 grama šećera

1 suhi kvasac

1 jaje

1 kesica vanilin šećera

korica limuna

pola kašičice soli

maslac za premazivanje

Priprema:

U veću posudu dodajte sve suhe sastojke – brašno, a zatim u njega kvasac, so, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.

Promiješajte, te dodajte jaje i rastopljeni maslac.

Promiješajte, pa lagano ulivajte toplo mlijeko i umijesite tijesto.

Glatko tijesto stavite u nauljenu posudu.

Pokrijte ga prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mjesto u kući, te pričekajte da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.

Jednom dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i isjeckajte na kvadrate.

Na svaki kvadratić stavite kašiku punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza.

Savijte krajeve kvadrata te ih dobro pritisnite.

Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom, tako da pritisnuti kraj stavite na dno.

Posložene buhtle ostavite da odstoje na dvadesetak minuta.

Pecite ih u rerni oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijusa.

Buhtle premažite maslacem i pustite ih još malo da odstoje.
hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close