Mileram torta: Čaroban i osvježavajući ukus

Mileram torta je jedno kremasto savršenstvo koje nepcu daruje predivan blagi okus bogate kreme okusa vanilije i voća koji savršeno upotpunjuje tu priču.
Ovaj recept za tortu prilagođavate godišnjem dobu i ponudi voća. Sudeći prema komentarima na Coolinarici pun je pogodak za sve ljubitelje slatka, a kao omiljena se pokazala torta sa šumskim voćem.

Sastojci:

Tijesto:

25 dag glatkog brašna

10 dag šećera

1 paketić praška za pecivo

1 paketić vanilin šećera

8 dag maslaca

1 jaje

Fil:

1/2 l mlijeka

2 vrećice pudinga od vanilije

20 dag šećera

80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)

voće

preljev za tortu

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.

Napomena – ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja ili malo maslaca.

2. U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.

3. Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte. Peče se u kalupu promjera 26 cm.

4.Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.

radiosarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close