MOJ SUPRUG JE MOJ SUPRUG, A NJEGOVA MAJKA….

Sellam, Hvala Dragom Allahu dz.s. pa postoji neka zena kojoj se mogu obratiti za savjet. Ovako: U braku sam dvije godine. Nismo klanjali i nismo se pridzavali ni suprug ni ja islamskih propisa dok nas nije zadesila nevolja kao i mnoge ljude koji se sjete Allaha dz.s. kad zapadnu u nevolju. Nemamo djece i na pregledima je ustanovljeno da je sve uredu i sa mnom i sa suprogom. I mi odlazimo hodzi. On nam govori da imamo sihire. Naravno mi u to nismo vjerovali. Ko bi nama to uradio i zasto? Nakon toga odlazimo kod drugog, treceg i svi nam isto govore. Dijagnoza napravljeni su nam sihiri na brak i djecu i nafaku. Donoseno nam je u kucu.Receno nam je i otprilike ko bi mogao biti. U pitanju je suprugova bivsa djevojka koja ima nemuslimansko ime, mjesani brak.

Ali tu dolazi do problema nesvjesni prenosnik je njegova majka koja se druzila sa tom djevojkom sve vrijeme iako je imala mene za snahu. Moj suprug je napada ona negira i a kraju kad je otisla hodzi priznaje da se vidjala sa njom. I obecava da vise nece. Od toga je proslo pola godine i mi se lijecimo.

Hvala Allahu dz.s. na svakom iskusenju i mi se ne zalimo. Ali od tad ja imam problem sa suprugom. To je tihi problem ali on mene pojede. Kad je bila ta situacija ja sam odmah posumnjala na njegovu majku, jer nikad nije bila za nas brak uvijek je govorila da usporimo. Jer se druzila sa tom djevojkom. Onda je govorila nemojte djecu neka vas jos mladi ste. I ja sam znala da ima ona veze sa tim. Kad sam rekla to suprugu on mi je rekao ako ne bude ona da ne zna hoce li ostati u braku sa mnom. I kada mu je vise hodza ponovilo istu pricu nije se ni izvinuo ni nista. Jos me je udario kad sam rekla njegovoj majci sve to u lice. Jer necu da dopustim da neko stane izmedju mene i mog muza.

Kao ja nisam smjela povisiti ton na njegovu majku. Ona je ispala zrtva a ja budala.I kasnije sam joj se jos morala izvinuti. Nakon toga on se zaista promjenio, problemi su nas zblizili, ali on mi je rekao da moram da budem u dobrim odnosima sa njegovom majkom inace nema braka. Naravno ja nikad nisam preboljela to da je on stao na majcinu stranu, to da mi necemo mozda imati djece ako Allah dz.s. tako bude htio i da on i dalje brani majku vise nego zenu.

Pa sa mnom ce starost docekati… pa ja sam tu kad ima problema… ne njegova majka… Ja jednostavno ne mogu da predjem preko toga… Trudim se jer moram zbog muza ali mi je tesko… Prvo ne znam sta znaci nesvjesno prenijeti sihire? Kako neko moze biti omadzijan da mi stavi nesto u kucu?I on to pravda ona je jadnica pod sihrama isto..Svi su pod sihrima samo ja nisam..

Ona hoce da se pita za sve. U sve se razumije. Ona je uvijek u pravu. I naravno uvijek od sebe napravi toliku zrtvu da ja sebi ne mogu doci. A on radi sve sto ona kaze. Pa ozenjen si covjece. Majka je majka. Postuj je, voli. Niko ti ne brani. Ali ne prelazi granice normalnog. Vratio me je kuci roditeljiam nakon sto sam ja rekla da je njegova mati kriva sto mi se desilo hiljadu stvari… i ja sam popustila i izvinula se i vratio me je.. Kako da se ponasam prema njemu? Imal li on toliko pravo razdvajati majku i zenu? Ima li pravo toliko braniti majku iako nam kvari brak? Kad god mu kazem da ne moze tako, on kaze po islamu mogu i kraj razgovora.

Jel ja po islamu moram trpiti svekrvu pred kojom moj muz ne smije reci da mi sve prica jer ona to ne podrava. On je zaludjen sa njom. Imam majku i dragi Allah dz.s mi je svjedok da bih svako zlo primila samo da nju mimoidje. Ali opet moj suprug je moj suprug. Molim vas za savjet… Da vas dragi Allah dz.s. nagradi

Sellam

S A V J E T

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Alejkumus sellam ve rahmetullahi ve berekatuhu, draga sestro;

Na samom početku, molim Uzvišenog Allaha da ovaj odgovor (savjet) shvatiš kao pismo jedne sestre (žene) koja ti istinski želi pomoći bez obzira što ti se možda, u prvom trenutku, neće svidjeti sadržaj!

Draga moja sestro, sigurna sam da si ovu ispovijest pisala u trenutku velike ljutnje kada ti šejtan prokleti nije dao da u svom mužu i svekrvi vidiš nijedan trun dobra, a ubjeđena sam da se u njima krije puno hajra i da su ga ispoljavali prema tebi.

Habibeti moja, dozvolit ću sebi da malo dublje analiziram ovaj tvoj problem i da ti ukažem na ono čega sigurno nisi svjesna:

Jako si tužna što do sada nemaš djece i zbog toga strahuješ da bi mogla da izgubiš i muža. Toga sigurna nisi svjesna i teško da ćeš sama sebi to ikada priznat, ali ja sam sigurna da je tako i to je sasvim prirodno kod svake žene koja nema potomstvo.

Zbog toga strahuješ da bi tvoj muž mogao ponovo uspostaviti kontakt sa bivšom djevojkom i iz tog razloga ne želiš je nikako u blizini tvoje porodice… Želiš joj zatvoriti sve puteve do tvoje kuće… I to je sasvim normalno…

Međutim, nije normalno da te bol toliko zaslijepi, pa da sav svoj bijes tako dugo iskaljuješ na svekrvi iako znaš da je to sigurna put za gubitak supruga!!!

Iako ste išli kod nekoliko „hodža“, svaki od njih vam je morao reći da džin u većini slučajeva laže i kada odlazi želi da napravi štetu veću od koristi. Zar to nisi do sada primjetila? Bili ste kod trojice, a još uvijek nisi ostala trudna samo se fitna u vašoj kući povećala do te mjere da postaje teško podnošljiva i nikako ne sluti na dobro…

Vjerujem da tvoja svekrva uistinu nema ništa sa tim sihirima ako ih je uopšte bilo (možda sumnjate u eventualne poklone ili nešto slično što je primala od te djevojke ali sumnja je od šejtana). Nisam razumjela da je ona priznala da je saučesnik u eventualnom sihiru.

Čak i da jeste, čak i da je do te mjere pogriješila zbog toga što se vidjela sa njom, subhnAllah, obećala je da više neće i time bi trebalo da nastavite normalnim životom da živite, a ne da dozvoliš da te gorčina izjeda i uništava tvoj brak i funkcionisanje uopšte.

Trebaš da iskoristiš ovu situaciju u svoju korist mila i da ostvariš ispunjenje želja na dunjaluku i na ahiretu jer Uzvišeni obećaje: “Nastojte da zasluzite oprost Gospodara svoga i dzennet prostran kao nebesa i zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdzbu savladjuju i ljudima prastaju, a Allah voli one koji dobra djela cine; i za one koji se kada grijeh pocine ili kada se prema sebi ogrijese, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole, a ko ce oprostiti grijehe ako ne Allah? I koji svjesno u grijehu ne ustraju.” (Ali `Imran, 133-135).

Što se tiče sihira, znaj da, da se i on dešava sa Allahovom dozvolom, a onaj koga Allah zaštiti, niko mu nemože nažao učiniti, pa potrudi se da postigneš Njegovu zaštitu i pomoć koja se ničim ne može spriječiti.

Ako ti Allah da kakvu nevolju, niko je osim Njega ne može otkloniti, a ako ti zaželi dobro, pa – niko ne može blagodat Njegovu spriječiti; On njome nagrađuje onoga koga hoće od robova svojih; On prašta i Milostiv je.” (Junus, 107)

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Kada moliš, moli od Allaha. Kada tražiš pomoć, tra¬ži je od Allaha. Kada bi se svi ljudi udružili da ti pomognu u nečemu što ti Allah nije propisao, ne bi uspjeli u tome. A kada bi se udružili da ti naškode u nečemu što ti Allah nije propisao, ne bi uspjeli u tome. Mastilo se osušilo i stranice su zatvorene.” (Tirmizi, Ahmed)

Dušo moja, vjeruj mi da ti pišem kao rođenoj sestri i želim da ti otvorim oči i u ime Allaha otklonim od tebe gorčinu koja ti razara dušu i koja nije dobra za tvoj iman jer toliki očaj je jednak nezadovoljstvu Allahovom odredbom, a mi muslimani vjerujemo da sve što se dešava i zbiva, biva po Allahovoj volji i Njegovom određenju i da nam naš Gospodar ama baš nikada neće nepravdu učiniti.

Poslušaj svoju sestru i u ovim mubarek danima okreni novu stranicu svog života. Ako su vam nalazi uredu (a čak i da nisu Allah je kadar da ih promjeni) opusti se i iskoristi blagodati dove Sa čvrstim ubjeđenjem da će ih Milositivi uslišati, jer On je taj Koji život i smrt daje, Koji iz živog izvodi neživo i i iz neživog živo… Njemu je to lahko!!! Lično poznajem jako puno bračnih parova koji su nakon 7, 9, 12 godina steriliteta za koga nije bilo nade u izlječenje, dobivali djecu i uživali u blagodatima i iskušenjima roditeljstva.

Ti sada imaš veći problem od toga što još nisi rodila, imaš krizu braka koju si lično izazvala stalnim napadima majke svog muža, nad kojim ona, a ne ti, ima najveće pravo bez obzira svidjelo se to tebi ili ne. Njemu supruga može biti svaka žena koja nema šerijatske zapreke da sa njom sklopi brak, a majka je samo jedna sa svim svojim dobrim osobinama i mahanama i on joj uvijek mora činit dobročinstvo.

Ukoliko to uskoro ne shvatiš, bojim se da ćeš izgubiti muža koga očigledno jako voliš!!! Dušo moja, sigurna sam da ne bi voljela da budeš sebeb svom mužu da gori u džehenemskoj vatri zbog lošeg odnosa prema majci. Sigurna sam da ti ne bi željela da se tvoj muž nađe u situaciji ‘Alkame!!!

Jednom prilikom sjedio je Abdullah ibn. Evf r. a. kod Allahovog Poslanika, sallallahu aljehi ve sellem, kada mu je došla neka osoba i obavijestila ga da je ‘Alkama na smrtnoj postelji, ali ne može da izgovori: La ilahe illellah! Nakon toga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao da li je, inače, klanjao, pa kada mu je pozitivno odgovoreno, krenuo je a sa njim je krenula i grupa ashaba. Kada su ušli tom mladicu, Vjerovjesnik, s.a.v.s, mu je rekao: “Izgovori: La ilahe illellah“. On je rekao: «Ne mogu!». Upitao je: „A zašto?“

Odgovoreno mu je: „Bio je neposlušan svojoj majci!“. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitao: „Je li mu živa majka?“, na što su mu odgovorili da jeste, pa je zatražio da mu pozovu ‘Alkaminu majku i kada je ona došla, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, je upitao: „Je li ovo tvoj sin?“ Odgovorila je: „Da.“ Tada joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio sljedece pitanje: „Šta misliš kada bi bila potpaljena velika vatra a tebi receno: „Ako budeš za njega zagovarala (halalila mu) otklonicemo je od njega a ako ne budeš spalicemo ga u ovoj vatri: da li bi ti za njega zagovarala (da li bi mu halalila)?“

Majka je na te Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, rijeci rekla: «Allahov Poslanice, halalim mu!». Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, joj je rekao: „Posvjedoci Allahom i sa mnom da si zadovoljna sa njim!“. Ona je rekla: „Allahu moj, svjedocim Tobom i Tvojim Poslanikom da sam, uistinu, zadovoljna svojim sinom!“. Tada je Poslanik, sallallahu aejhi ve sellem, rekao ‘Alkami: „Mladicu, izgovori: La ilahe illellahu vahdehu la šerike leh. Ve ešhedu enne Muhammeden ‘abduhu ve resuluhu!“. Tek tada je ‘Alkama izgovorio šehadet, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je tada rekao: „Hvala Allahu koji ga je sa mnom spasio od vatre!“

(U verziji ovog hadisa koji navodi Hafiz Zehebi stoji da je ‘Alkama puno klanjao, postio i sadaku dijelio, ali je davao prednost ženi nad majkom, pa je to bio razlog što nije mogao izgovoriti šehadet prilikom umiranja. Otuda je, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem koji je klanjao dženazu ‘Alkami i upozorio: „Skupino muhadžira i ensarija! Ko da prednost supruzi u odnosu nad majkom, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prikletstvo meleka i svih ljudi! Ko tako postupa a ne pokaje se, ne uljepša svoj odnos prema majci i ne zatraži njeno zadovoljstvo, neka zna da Allah nece primiti ništa od njegovih dobrih djela. Allahovo zadovoljstvo je u njenom zadovoljstvu a Allahova srdžba je u njenoj srdžbi!“.)

Ružo moja, nikada nemoj dovoditi muža u situaciju da bira između tebe i majke, jer ti si ona koja želi da postane majka i nemoj rizikovat da izgubiš i muža i priliku da imaš dijete!!!

Ja sam sigurna, uz Allahovu pomoć, kada prihvatiš recepte iz Kur'ana i suneta za rješenje problema u kome se nalaziš, da ćeš uskoro, srećna i zadovoljna držat u naručju svoje čedo, insa'Allah i da ćeš tada razumjet inša'Allah da nijedna majka ne želi zlo svom djetetu. Kod svake starice, pa i rođene majke, postoje osobine koje nam se možda ne sviđaju jer one sa svojim životnim iskustvom uvijek žele u svemu da učestvuju i svoje mišljenje daju ali nikada nemoj misliti da je to iz zle namjere i kako nađeš opravdanje svojoj majki, molim te, nađi i njegovoj i ne dozvoli šejtanu da ti stalno ubacuje šubhe. Dušo moja, budi uvijek zadovoljna Allahovom odredbom, pa će ti On dati iz Svoje milosti i više od onoga što želiš jer Milostivi Svoja obećanja ispunjaje.

“Robe Moj, ti želiš jedno, Ja drugo, a uvijek se dešava onako kako Ja hoću. Pa ako se prepustiš onome što Ja hoću, pružiču ti i ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću!”(Hadis Kudsij)

Izađi iz prošlosti i okreni novu stranicu svog, ljepšeg života.Iskoristi ove mubarek dane kada se dova prima i zatraži iz obilja Gospodara svoga da ti podari ono što je hajr za tebe, jer : „Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – A Allah zna, a vi ne znate. (El-Bekare, 216.).

Prema svom mužu se ponašaj kao prema osobi kojoj je Allah dao najveće pravo nad tobom i pomozi mu da zaradi džennet i postigne ispunjenje vaših snova putem dobročinstva prema majci kojoj ne smije reći ni „uh“, jer mu je to Gospodar zabranio. Svojoj svekrvi na zlo dobrim uzvrati i primi njeno pokajanje kako bi Uzvišeni Allah prešao preko tvojih loših postupaka i podario ti svako dobro na ovom i budućem svijetu.

Ako svoju sestru, poslušaš, vidjet ćeš u skoro vrijeme inša'Allah plodove svoga truda. Time ćeš sigurno kupiti muževu ljubav i poštovanje, izazvat stid kod svekrve, a ono što je najvažnije postićići ćeš Allahovo zadovoljstvo, inša'Allah i ispunjenje obećanja da ćeš postat veoma sretna.

‘Dobro i zlo nisu isto, zlo uzvrati dobrim pa će ti i neprijatelj prisni prijatelj postati. To mogu samo strpljivi, to mogu samo sretni.” (Fussilet, 34, 35)

Vidjet ćeš, mila, da ćeš i sama osjećat veliko olakšanje nakon što izađeš iz prošlosti jer život je veoma kratak i ništa na ovome svijetu nije vrijedno izgubljene jedne sekunde na očaj, srdžbu i analiziranje izgubljenog vremena.

Molim Uzvišenog Allaha u ovoj zadnjoj trećini ramazanske noći, kada se dova prima, da tvoju srdžbu zamijeni blagošću, da tvoju tugu zamijeni srećom, da odnos između tebe i svekrve bude kao odnos između kćerke i majke, a odnos između tebe i tvog muža bude kao odnos između Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i Ajše, radijallahu anha. Molim Ga, da vas obraduje čestitim evladom koji će biti ponos roditeljima i uzor svim iskrenim mu'minima, ako je to za vas hajr ili da vam zamijeni onim što je za vas bolje, a da budete zadovoljnji Njegovom pravednom odlukom. ALLAHUME AMIN!

Nađa Dizdarević