Može li jedna fotografija promijeniti Evropu?

Mediji u Evropi pozvali su na pomoć izbjeglicama

Mediji u Evropi pozvali su na pomoć izbjeglicamaAl Jazeera

 

Potresne fotografije beživotnog tijela dječaka na plaži u jednom od glavnih turističkih odmarališta u Turskoj izazvale su bijes i zgražavanje širom svijeta te dale ljudsko lice hiljadama očajnih izbjeglica koje riskiraju život kako bi stigli do zemalja Zapadne Evrope.

Trogodišnji Aylan Kurdi bio je iz sirijskog grada Kobanija. Pretpostavlja se da se nalazio u grupi od najmanje 12 Sirijaca koji su pokušali doći do Grčka kada je njihov brod počeo tonuti.

Dječak Aylan i njegov brat Galip

Tijelo njegovog petogodišnjeg brata Galipa pronađeno je na drugom dijelu plaže.

“Ako ove snažne fotografije mrtvog sirijskog djeteta na plaži ne promijene stav Evrope prema izbjeglicama, šta će to uraditi?”, napisao je britanski Independent u novom izdanju.

Pripadnik turske obalske straže je kazao da su dva broda potonula odvojeno, nakon što su isplovila iz Bodruma prema grčkom otoku Kos u srijedu.

Među žrtvama je bilo petero djece te jedna žena, dok je ostalih 15 izbjeglica spašeno, rekao je.

Fotografija koja se dijelila na društvenim mrežama izazvala je ogroman broj ljutitih reakcija.

Neki su tražili hitnu akciju svojih vlada da pomognu izbjeglicama, dok su drugi kritizirali korisnike Facebooka zbog objavljivanja fotografija, govoreći da su previše uznemirujuće.

Ovo je također pokrenulo široku debatu u redakcijama o tome da li je etično prikazti fotografije beživotnog tijela djeteta.

“Uradi nešto, Davide”, napisao je Huffington Post u svom britanskom izdanju, prozivajući britanskog premijera Davida Camerona. Velika Britanije je primila najmanji broj tražilaca azila u odnosu na broj stanovnika ove zemlje.

Zvaničnici Francuske, Italije i Njemačke pozivaju na fer raspodjelu izbjeglica između zemalja članica EU-a, dok traju tenzije između pojedinih evropskih država zbog velikog priliva izbjeglica. Hiljade njih stiglo je u Grčku, a samo ove godine u tu zemlju je ušlo oko 160.000 ljudi koji su pobjegli iz svojih država.

Posljednje sedmice broj izbjeglica, većinom iz Sirije, Afganistana, Pakistana i Afrike, dramatično se povećao, a svi oni se nadaju da će izgraditi novi život u Evropi.

(Al Jazeera)