NAPRAVITE SARMU BEZ ZAVIJANJA, DA MOGUĆE JE! PRIPREMA JE NIKAD LAKŠA, ZANIJEMIT ĆETE KOLIKO JE UKUSNA

Preukusna je i ovakva.

SASTOJCI:

1 glavica crnog luka

2 praziluka

oko 500g kiselog kupusa, ribanog ili nasjeckana glavica

1/2kg miješanog mljevenog mesa

100g sitno isjeckanog suhog mesa

100g riže

veza peršuna

prstohvat soli

biljni začin, po želji

biber, po želji

mljevena slatka i/ili ljuta paprika, po želji

1 jaje

3 kašike kisele pavlake

PRIPREMA:

U dubljoj tavi, na malo ulja, prodinstajte luk dok ne postane providne, staklaste strukture. Zatim dodajte isjeckani praziluk i ponovite postupak. Prodinstajte i suho meso. Pa nakon toga, dodajte meso i dinstajte do pojave sivkaste boje. Oko 10 do 15 minuta. Dodajte so, biber, biljni začin i mljevenu papriku po želji i sve promiješajte. Na kraju isjeckajte peršun i umiješajte u smjesu.

U posebnoj šerpi kratko prokuhajte rižu u malo vode. Nakon toga dodajte u njega so i biber i promiješajte.

U posudi za miješanje pripremite smjesu od jednog jajeta i kisele pavlake. Dobro je ujednačite.

Rernu zagrijte na 180ºC.

Ukoliko koristite glavicu kiselog kupusa nasijecite je na trakice.

Dublju posudu za pečenje u rerni (đuvečara, vatrostalna posuda) dobro nauljite i obložite kiselim kupusom.

Na ovaj sloj, dodajte rižu, pa preko njega smjesu sa mesom. Pa odozgo poredajte novi sloj kiselog kupusa. U posudu sipajte jednu čašu vode.

Na ovaj površinski sloj dodajte smjesu jaja i pavlake. Poklopite ili prekrijte slojem alu folije pa stavite u rernu da se krčka. Sarma treba da se peče oko 45 minuta.

Na kraju skinite poklopac ili uklonite foliju i otklopljenu posudu ostavite da se zapeče još oko 10 minuta. Prijatno!

Izvor:haber.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close