Navike koje ozbiljno narušavaju zdravlje: Zašto je kuhinjska so “bijelo zlo”?

Hipertenzija, koja je posljedica previše natrija u organizmu, jedna je od najraširenijih bolestidanašnjice, kao i jedan od glavnih faktora za bolesti srca i krvnih žila.

Kuhinjska so nužna je za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Iako pomaže u održavanju pritiska te pravilnom radu živčanog sistema, savremene prehrambene navike dovele su do toga da dnevno unosimo u organizam čak pet do deset grama soli više nego što je potrebno organizmu. Zbog neznanja, loših navika i pretjerane upotrebe, so je tako postala “bijelo zlo” koje uzrokuje više štete nego koristi.

U BiH oko 40 posto stanovnika ima povišen krvni pritisak, a hipertenzija je jedna od najraširenijih bolesti današnjice, kao i jedan od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila. 

Ljekari ističu za šta je sve preslana hrana kriva: 

VISOK PRITISAK 

Što više soli unosite, u organizmu ima više natrija, a on je kriv za hipertenziju. Smanjenjem unosa soli za 4,6 grama snizit ćete i pritisak.

BOLESTI SRCA 

Previše natrija dovodi do kardiovaskularnih, bolesti srca, srčane insuficijencije i moždanog udara. Pušači, stariji, dijabetičari i osobe s visokim pritiskom su rizična grupa, pa i oni trebaju kontrolirati unos soli. 

MOŽDANI UDAR 

Visok pritisak izaziva i moždani udar.

BUBREZI 

Osobe koje imaju problema s ovim organom, smanjenjem unosa soli, osjećaju poboljšanje. Potrošnja soli definitivno je povezana sa zdravljem bubrega. 

KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI 

S povećanjem pritiska javlja se i problem s kognitivnom funkcijom. Oni koji unose previše soli i slabo se kreću rizikuju slabljenje tih sposobnosti. 

NADUTOST 

Ukoliko imate problem s nadimanjem, smanjite unos soli jer natrij zadržava dodatne količine tečnosti. 

KOŽA 

Pretjerano unošenje soli uzrokuje edeme, odnosno oticanje ruku, nogu i članaka. To su ekstremni slučajevi, ali se nerijetko javljaju i promjene na koži.

(Faktor.ba)

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close