NE BACAJTE PEPEO IZ ŠPORETA NAKON LOŽENJA: NISTE NI SVJESNI KAKVE KORISTI IMATE OD NJEGA. PROČITAJTE

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, špinat , bijeli luk, ali i ruže. Prije nego što posijete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Također, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste ceđ.

Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, hrđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Kako god, on ima blagodati u sebi i bilo bi poželjno kada ga ne bi više bacali. Odlažite u neku veću kantu, kako bi vam mogao biti pri ruci uvijek.

hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close