Ne koristite petarde i ostalu pirotehniku: Bićete kažnjeni!

Pred nastupajuće novogodišnje praznike, vjerovatna je pojava nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čijom upotrebom se narušava javni red i mir.

Prodaja pirotehničkih sredstava ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa. Potrebno je napomenuti da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja (usvojioca) odnosno staraoca maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinoce su od 300,00 do 900,00 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400,00 do 1.200,00 KM. Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije je poduzela planske aktivnosti: – angažovanja policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se vrši preprodaja i upotreba ovih sredstava s ciljem prikupljanja informacija o osobama koje se bave ovim nezakonitim radnjama i sankcionisanje istih; – organizovanje zajedničkih akcija sa nadležnim inspekcijskim organima s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim; – održavanje sastanaka sa menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem postupanja iz njihove nadležnosti.

Apelujemo na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a time i izbjeglo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.

 

12