Ne želite umrijeti od teških bolesti: Evo šta vam je činiti i šta paprika ima s time

Redovni konzumenti ljute hrane produžuju svoj životni vijek, a osim toga imaju i manje šanse oboljeti od teških bolesti poput raka ili srčanih te respiratornih oboljenja.

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u magazinu “British Medical Journal”, piše “Dnevno“…

Višegodišnje posmatranje navika oko 500 hiljada stanovnika Kine od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su gotovo svaki dan jele ljutu hranu živjele duže, ali i rijeđe oboljevale od smrtnih bolesti.

Naučnici predpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidativno i antiupalno djelovanje, što pomaže u borbi protiv bolesti.

Haber.ba

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close