Neka iftarska sofra zamiriše: Tri nova ukusna recepta

Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM – Ramazanski planer.

Carska čorba

Potrebno:
-1 pakovanje zaleđene carske mješavine povrća
-1 svježa mrkva
-1 manji struk prase
-100 g kukuruza šećerca (ili manje, po želji)
-2 srednja krompira
-Manji paštrnjak
-2 kašike kisele pavlake
-Mlijeko
-1 kocka pileće supe
-So i biber
-Lovorov list,peršun
-Ulje

Priprema:
-Isjeckati sitno prasu i mrkvu i pustiti da se dinsta na umjerenoj temp.
-Dodati carsku mješavinu
-Kad prasa i mrkva omekšaju ,dodati i kukuruz,posoliti ,pobiberiti ,te dinstati 5 min.
-Dodati ostalo nasjeckano povrće i sve naliti vodom da ogrezne
(Ukoliko želite da vam karfiol i brokule ostanu u komadu, odnosno da se ne raspadnu, dodajte ih na pola kuhanja)
-Kad se povrće iskuha,izvaditi krompir i paštrnjak, isjeckati ih na kockice i vratiti u čorbu
-Ubaciti kocku za supu u čorbu
-Krompir ispasirati,malo posoliti,dodati dvije kašike pavlake i mlijeka po potrebi da masa bude rjeđa nego za pire
-Smjesu lagano dodavati čorbi uz miješanje dok se ne dobije željena gustina
-Na kraju posuti sjeckanim peršunom
-Poslužiti toplo

Punjene paprike iz rerne

Potrebno:
-1 kg paprika za punjenje (manjih)
-750 g mljevenog mesa
-1 crni luk
-1 mrkva
-50 g riže
-50 ml ulja
-3 kašike paradajz pirea
-3 kašike putera
-Čaša vode
-so, biber

Priprema:
-Paprike oprati i očistiti od sjemenki.
-Sitno isjeckati luk i mrkvu te dodati rižu i mlj.meso
-Posoliti,pobiberiti i puniti paprike smjesom
-Poredati u tepsiju,pouljiti odozgor po malo i staviti da se peče na 200C-30-ak min.
-Tepsiju pokriti al.folijom
-U tavi istopiti puter ,dodati paradajz pire,malo propržiti pa naliti vode..posoliti,te dodati paprikama
-Pustiti da se peku još 30-ak min bez folije,s tim da se temp smanji na 180C

Brzi kolač s kokosom

Potrebno:
-220 g brašna
-100 g kokosa
-200 g šećera
-300 ml mlijeka
-1 kesica praška za pecivo
-1 kesica vanilin šećera
-1 kašika kakaa

Priprema:
-Pomiješati brašno,šećer, vanilin šećer, kokos i prašak za pecivo, a zatim postepeno dodati mlijeko
-Napraviti homogenu smjesu,te je podijeliti na dva dijela
-U jedan dio dodati kakao
-U tepsiju s pek papirom dodavati naizmjenično po malo od obje smjese
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C-20-akmin.Ili dok sami ne ustanovite da je pečeno
-Kolač prohladiti pa glazirati čokoladom ili posuti šećerom u prahu

RadioSarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close