Ostanite naoštreni: Priča o drvosječi i njegovoj sjekiri

Jednom davno, jedan vrlo snažan drvosječa je zatražio posao kod trgovca drvima, a ovaj mu je dao priliku da se pokaže.

Plata je bila jako dobra, a i sami uvjeti rada. Iz tih razloga je drvosječa bio odlučan u namjeri da bude što bolji.

Njegov šef mu je dao sjekiru i pokazao mu područje na kojem je trebao raditi. Prvi dan, drvosječa je oborio 18 stabala.
“Čestitam”, rekao je šef. “Ustraj na svom putu!”
Motiviran šefovim riječima, drvosječa se sve više i više trudio iz dana u dan, ali je sada počeo obarati samo po 15 stabala dnevno. Kasnije, pokušavao je još više, ali je počeo obarati samo po 10 stabala.
Iz dana u dan, obarao je sve manje i manje drveća.
“Izgleda da gubim snagu”, pomisli drvosječa. Otišao je do šefa i izvinuo se, rekavši da ne može shvatiti šta se događa.
“Kada si zadnji put naoštrio svoju sjekiru?”, upitao je gazda.
“Naoštrio? Nisam imao vremena da naoštrim svoju sjekiru. Bio sam zauzet pokušavajući oboriti što više stabala.”

***

Naši životi su upravo ovakvi. Ponekad smo toliko zauzeti da ne možemo izdvojiti vrijeme da izoštrimo našu sjekiru.
U današnjem svijetu, čini se da su svi zaposleniji nego ikada, ali sve manje sretni.
Zašto je to tako? Da li je moguće da smo zaboravili kako ostati oštar?
Nema ništa loše u aktivnostima i napornom radu. Ali ne treba da zanemarimo istinski važne stvari u životu, kao što je vrijeme za namaz, ili vrijeme za čitanje. Svi trebamo imati vremena da se opustimo, razmišljamo, učimo i razvijamo naše sposobnosti.
Ako ne budemo pronašli vremena da izoštrimo naše sjekire, postat ćemo dosadni i izgubiti svoju učinkovitost. Dakle, počnite još danas. Razmislite o načinima na koji bi mogli raditi svoj posao učinkovitije i povećati njegovu vrijednost.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Izvor:akos.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close