Otkriveno šta se dešava u tijelu kada progutate žvakaću gumu

Svi znamo da su žvake napravljene da bi se žvakale, ali desi se da ih progutamo. Žvaka opušta i može da kontrolira oralnu higijenu.

Vjerovatno ste čuli priče o tome kako jednom progutana žvaka može da ostane u stomaku sedam ili više godina. Ali, većina tih priča je nastala tako što su roditelji htjeli da zaplaše djecu da ne gutaju žvake.

Ovi mitovi su bili stvarno popularni kad ste bili djeca. Ali, postoje i dalje šanse da vjerujete u njih makar djelimično.

Šta se zapravo dešava kada progutate žvaku? Gastroenterolog doktor Lisa Ganjhu objasnila je šta se tačno dešava u probavnom sistemu kada progutate žvaku.

Guma prolazi kroz vaš sistem baš kao i bilo koja druga hrana koju jedete, ali se ne svari u potpunosti.

 

– Vaš digestivni trakt je jak i može da svari tešku i masnu hranu, tako može i žvaku. Dakle, tijelo ima jake kiseline i enzime koji pomažu da se žvaka svari. Jedina razlika je što se ne rastvori u potpunosti zbog svojih hemijskih osobina. Jednom kada uđe, izaći će kao i sve ostalo – kaže Ganjhu.

Žvaka je slična kao kod ostale hrane koju jedemo, a ne svarimo, kao što su orah ili kukuruz. Ne lijepi se na bočnu stranu crijeva, tako da se pomiješa sa ostalim stvarima u probavnom traktu i izađe kroz crijeva.

Jedina stvar oko koje treba da brinete da će da se zalijepi ili zaglavi je ako je žvaka prevelika i ne može da stane kroz otvor stomaka. Ali ako bi žvaka bila prevelika vjerovatno bi vam bilo teže da je uopšte progutate, tako da nema mjesta za strah.

Iako može da se svari, većina stručnjaka ipak savjetuje da to ne radite.

 

– Žvakaća guma nema nikakve hranljive vrijednosti – kaže doktorica Ganjhu.

 

– Guma neće oštetiti ili ubiti, ali nije ni logično da se proguta namjerno – kaže doktorica.

Stručnjaci još upozoravaju da ne treba da gutate nikakvu veću hranu. Budite pažljivi da dobro sažvaćete meso, kako ne biste blokirali jednjak i udavili se.

Zašto mit i dalje opstaje? Kada se prvi put pojavila na tržištu, žvakaća guma je bila odbačena zbog svoje hemijske prirode i jedinjenja koja ljudi nisu konzumirali u tom periodu.

U osnovi, svaka žvaka je komad gume. Ovaj nesporazum je nastao zbog toga što su ljudi pogrešno protumačili da će da se “zalijepi” za tijelo.

 

– Iako se ne rastvara pravilno, to ne znači da će tu i da ostane – kaže doktorica.

 

avaz.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close