Ovih pet namirnica VIŠE NIKADA NE SMIJETE STAVITI U MIKROVALNU!

Mnogi od vas ste ove namirnice vjerovatno već pripremali uz pomoć mikrovalne pećnice, ali možda niste znali da to i nije najbolja ideja.

jaje

  1. Tvrdo kuhana jaja

Ne pokušavajte skuhati jaja u mikrovalnoj pećnici jer biste mogli doživjeti pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kuda izaći pa jaje može “eksplodirati”. Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuhano jaje izvadite iz pećnice, a niko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

meso-nsl

  1. Smrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj možda jeste brzo, ali ipak pokušajte izbjegavati taj postupak. Zavisno od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu se početi kuhati, a deblji i dalje ostati smrznuti. Ako imate mikrovalnu koja ne rotira namirnice, to dovodi do neravnomjerne distribucije topline zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje bi toplina trebala uništiti zapravo samo dodatno narastu i razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

PROMOTED CONTENT

Kako sam smanjio svoju težinu za 40%: priča o čovjeku koji je smršao 56 kg!

Nova krema protiv bora Emira Dizdarevića uklanja duboke bore i…

Oprez! Ovaj sagorjevač masti može uzrokovati anoreksiju! Uzmite samo…

Sa 49 godina, ova žena izgleda kao djevojka! Evo njene tajne: prije spavanja…

463251-konzerva-ls

  1. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže konzervanse koji im produžuju vijek trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici. Nalet zračenja u mikrovalnoj podstiče oksidaciju holesterola. Dokazano je da su nusprodukti te reakcije gori za naše arterije od “običnog” holesterola, prenosi portal Zadovoljna.

piletina

  1. Piletina

Salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je detaljno skuhamo kako bismo eliminisali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

riza-2

  1. Riža

Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada riži skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

najboljevijesti.info

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close