OVO JE POVRĆE KOJE JE NAJBOLJI “ČISTAČ” VAŠEG ORGANIZMA: LIJEČI PREHLADU, TOPI PJESAK I KAMEN…

Rotkve podstiču lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Svjež sok dobijen od rotkve je stari narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučne kese. Rotkvice takođe povoljno djeluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja. Rotkva je porijeklom iz Azije i jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svijetu. Čak se nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom.

U svijetu je veoma rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lijek. Crna rotkva  Za naše podneblje karakteristična je crna rotkva, koja u odnosu na bijelu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko…

Crna rotkva se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, korijen crne rotkve zajedno sa korom treba isjeći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u činiju.  Bijela rotkva  Japanci je nazivaju “čistačem tijela”, predstavlja aktivan diuretik koji topi pjesak i kamen, pomaže varenju masnoća, smiruje bronhitis i otklanja kašalj, a takođe stimuliše i rad žuči.

Za žene je rotkva od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje. Bez soli  Važno je da znate da rotkvu u bilo kom obliku ne treba da solite, jer tada postaje štetna. Rotkvu treba jesti svježe pripremljenu, jer stajanjem gubi miris, ukus i ljekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke.

Avaz.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close