OVO SU TRI VRSTE DORUČKA ZA KOJE SIGURNO NISTE SVJESNI KOLIKO SU ŠTETNE
Doručak je najzdraviji obrok u danu i ako želite da dan započnete ukusno i zdravo i da tijelu pružite energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka.
Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan stomak trenutno će vam dati energije, ali će vam je i brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost. Bolje posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite žitaricama. Isto važi i za voćne jogurte, pa odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade, piše Zadovoljna.hr.
Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusna tijesta koje kupujemo u pekari zasitiće vas brzo, ali ti proizvodi također često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako volite ujutro da pojedete pecivo, odaberite ono od žitarica i premažite ga mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.
“Zidarski” doručak
Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, bijeli hljeb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško obavljati. Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuhate i kombinujte ga uz krišku prepečenog hljeba i čaj.
(Hayat/Foto: Ilustracija/Pixabay)