Ovo su zdrave navike koje će vam pomoći da iz ramazana izađete duhovno i fizički jači

Piše: Amira Ayad

ZDRAVE NAVIKE TOKOM RAMAZANA

Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, preporučio namje da post okončamo odmah po zalasku sunca. On kaže: ”MOJI ĆE SLJEDBENICI BITI NA DOBRU SVE DOK BUDU POŽURIVALI SA IFTAROM.” Alejhisselam je rekao i sljedeće: ”AKO NEKO OD VAS POSTI, NEKA SE IFTARI DATULAMA, A AKO NE BUDE IMAO DATULA, ONDA VODOM, JER JE VODA ČISTA.”

Dalje, trebamo obavljati akšam-namaz u džamiji, što je za muškarce obaveza, kako bismo ojačali društvene veze, a zatim se vratiti na iftar koji ne bi trebao biti obilan i težak. Sjetimo se osnovnog pravila: ” … Jedite i pijte, ali ne pretjerujte! Doista Allah ne voli one koji pretjeruju.” (El-A‘raf, 31.)

Sjetimo se da post otklanja toksične tvari iz organizma i čisti ga, pa nemojte uništiti sve koristi uloženog truda jednim obro­kom. Stvarni cilj jeste tijelo učiniti lakšim, kako bismo oslobo­dili dušu i koncentrisali se na važnije, duhovne stvari. Ebu Hamid el-Gazali napisao je da sitost rezultira lijenošću i tromošću srca, a usporava i percepciju i oprez, dok glad pročišćava um i čisti srce.

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, također je pu­no naglašavao da se ne preskače sehur, jutarnji obrok prije za- paštanja: ’Ustajte na sehur, zaista je u sehuru bereket.”6° Pre­poručio je da se pojede neko lakše jelo pred samo nastupanje zore, kako bi se sačuvala energija za predstojeći dan posta. “Pomozite se sehurom u pogledu posta tokom dana i pomozite se popodnevnim spavanjem za noćni namaz.”6’ Kratko spavanje također pomaže postaču da obnovi energiju tokom dana. Ovo je posebno važno za trudnice i dojilje, ako su odlučile da poste ramazan.

ŠTA JESTI ZA IFTAR?

Nakon dugog dana posta mudro je iftariti se lahkim i zdravim jelom koje bi bilo dobro započeti datulama. Datule sadrže vi­sok procenat jednostavnih šećera koji se lahko i brzo apsorbi­raju u organizmu dajući mu tako trenutačni energetski poticaj i vraćajući normalan nivo šećera u krvi nakon dugog dana posta. One također obezbjeđuju energiju neophodnu za probavu, asi­milaciju i apsorpciju, pa tako preventiraju tromost koja se često osjeća nakon iftara. Ovaj običaj još uvijek se prakticira u broj­nim arapskim zemljama, u kojima muslimani, nakon nastupa­nja akšama, a prije klanjanja akšam-namaza, prekidaju post da­tulama potopljenim u mlijeko. Ova kombinacija datula i mlije­ka veoma je zdrava. Datule su bogate vitaminima A i B, pored magnezija, kalija i fosfora. Osim jednostavnih, lahko probav­ljivih šećera, one sadrže i vlakna, što olakšava zatvor (konsti- paciju), pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi, djeluje protiv raka debelog crijeva i brzo daje osjećaj sitosti. Mlijeko je bogato proteinima, kalcijem, vitaminom B2 i vitaminima otopivim u mastima. Visok glikemijski indeks datula reducira se mlijekom. Masna priroda mlijeka usporava apsorpciju šećera iz datula i tako preventira iznenadnu navalu inzulina.

NEKOLIKO SAVJETAU VEZI SA IFTAROM

1.          Započnite iftar tanjirom supe, po mogućnosti domaće, bez masnoće, a ako planirate jesti meso tokom obroka, onda ne­mojte dodavati meso u supu. Navest ćemo nekoliko prijedloga u tom pogledu.

•       Biljne supe veoma su hranjive, bogate vitaminima, vlakni­ma i fitonutrijentima. Može se dodati bilo koja biljka koju volimo. Također se može napraviti gustom, tako da bude ka­šasta ili je ostaviti prirodno rijetkom.

•       Supe od leće ili graha (kao što je harira -marokanska tradi­cionalna supa) bogate su proteinima, mineralima, vitamini­ma i vlaknima. One su, također, veoma site, pa, ako pazite na tjelesnu masu, predstavljaju dobru zamjenu za veću ko­ličinu hrane koju biste inače konzumirali.

•       Supe od gljiva također su dobar izbor; one su zdrave, hranji­ve i, povrh svega, izvrsnog ukusa.

•       Supa od paradajza moja je omiljena. Visok nivo antikancerogenog fitonutrijenta likopena čini je izuzetno hranjivim jelom.

2.          Jedite puno svježe salate, to je i zdravo i sito, ali izbjegavajte već pripremljene preljeve. Možete sebi napraviti vlastiti preljev od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, timijana, bosiljka i origana. Stavite puno zelenog lišća u svoju salatu; što je tamnija zelena boja, to sadrži više hranjivih tvari. Zeleni listovi sadrže vitamin C, folnu kiselinu (esencijalni B vitamin), beta-karotene i puno vlakana koji pomažu debelom crijevu u detoksifikaciji i procesu čišćenja.

3.   Izbjegavajte masnu i prženu hranu, koliko god je to mogu­će. Prženje hrane stvara neprirodne masti koje se nazivaju transmasne kiselineza koje je utvrđeno da izazivaju brojne poreme­ćaje u radu srca i krvotoka. Isto tako, prženje ugljikohidrata na visokim temperaturama stvara toksični nusprodukt acrolin, za kojeg se vjeruje da ima kancerogeni učinak. Povrh svega, tu je i prosta činjenica: masti vas čine debelim.

4.   Nemojte jesti puno mesa. Većina nas uzimaviše nego dovolj­no proteina u svojim obrocima, jer ih ima – kako smo naveli u prethodnim poglavljima – u mesu, jajima, mlijeku i grahu. Da ponovimo, konzumiranje previše mesa, najbogatijeg izvora proteina, rezultira pojavom simptoma gihta u zglobovima. Po­red toga, meso sadrži i značajne količine masti i holesterola.

5.   Pokušajte zamijeniti nekalorične deserte svježim ili sušenim voćem. Postoji zdrav tradicionalni egipatski desert koji se pravi tako da se stave osušeni plodovi (marelice, šljive, smokve i gro­žđice) u malo vode, tek toliko da ih prekrije, i ostave tako 8-12 sati, nakon čega se na vrh stave cijeli orasi i desert se servira.

6.   Pijte puno tekućine: svježe sokove bez šećera, biljne čajeve, mlijeko i mlaćenicu. Međutim, ovo ne zadovoljava u potpuno­sti tjelesne potrebe za vodom. Pijte vodu što više možete, naj­manje 1,5 litar svake noći.

Ne treba spavati poslije iftara, treba biti aktivan i makar pro­šetati nekoliko minuta, kako bismo pomogli organizmu da pro­bavi hranu. Treba imati na umu da, ako se redovno posti (bez prejedanja), mogu se osjetiti neki prirodni simptomi detoksifikacije, jer se toksini polahko izbacuju iz tijela, posebno u pr­vih nekoliko dana. Ovi simptomi mogu biti umor, glavobolja ili pak zadah iz usta. Ipak, ne trebate biti zabrinuti, ovo su pri­rodni simptomi koji će ubrzo proći (sve dok se uzima dovoljna količina tekućine). Treba uvijek imati na umu hadis Poslanika, sallallahu ‘alejhive sellem: “Tako mi Onoga u Čijoj je Ruci duša Muhammedova, zadah iz usta postača draži je Allahu od miri­sa miska.” (Muslim)

 

A ŠTA ZA SEHUR?

Jutarnji obrok (sehur), prije nego se zaposti, sunnet je Allaho­vog Poslanika, sallallahu ‘alejhive sellem. U hadisu se kaže: “U SEHURU JE BEREKET, PA GA NEMOJTE PRESKAKATI. POPIJTE MAKAR GU­TLJAJ VODE, JER ALLAH I NJEGOVI MELEKI DONOSE SALAVAT NA ONE KOJI USTAJU NA SEHUR.” Dakle, trebamo ustati prije zore makar da bismo popili malo vode ili čašu mlijeka. Najbolja hrana za se­hur jeste jelo od kruha i sira (nemasni riccota sir, poznat kao lebnau arapskom jeziku, dobar je izbor) ili mlaćenica. Također se može pojesti malo salate, svježeg povrća, osušenog voća, ne­koliko banana ili malo jogurta.

Jedno od osnovnih pravila vrijedi i ovdje: ne treba pretjeriva­ti. Treba imati na umu da je cilj posta cijelog mjeseca isprazniti stomak i olakšati tijelo, kako bismo oslobodili dušu.

Odlomak iz knjige: “Zdravlje tijela i duše”

Sa engleskog preveli Derviš Taći i Amir Mehić

Izdavač: Ilum, Bužim, 2012.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close