Ovu grickalicu možete jesti non-stop: Evo u čemu će vam sve pomoći ako je uzimate svakodnevno!

U jednom od istraživanja, naučnici su otkrili da je često konzumiranje badema povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma.

Ovo su još četiri promjene koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem.

 

 

Liječenje i smanjenje akni

Prema istraživanju koje je objavio Nacionalni institut za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za 9% manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan.

Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo Omega-6 masnih kiselina.

Smanjuje holesterol i poboljšava zdravstveno stanje kod dijabetesa

U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg holesterola, već doprinose i smanjivanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak poslije porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za regulisanje protoka materija kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj ishrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i sprječile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je sproveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake nedjelje možete doprinijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su sproveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Djeca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Šta je bolje konzumirati: sirovi ili pečeni badem?

Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranljive materije i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.

bhdijaspora

Viđeno: 0

106

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close