Pekara u Sarajevu dijeli besplatne somune

“Za sugrađane koji su slabije kupovne moći imamo besplatne somune”, rijedak je natpis u našoj zemlji, ali se može pročitati na sarajevskoj pekari Nafaka.

Peta godina je kako je u ovoj pekari posebna čar za vrijeme ramazana čekati u redu za somune.

Veliki broj Sarajlija dolazi po to najpoznatije tradicionalno pecivo s čurekotom, bez kojeg je iftarska trpeza nezamisliva.

Somuna ima za sve, pa i za socijalno ugroženu kategoriju ljudi, koji nalaze svoju nafaku u ovoj poznatoj pekari.

Vlasnik, Elvis Trtić, svake godine u mubarek dane, obezbijedi dovoljan broj besplatnihsomuna za ovu osjetljivu kategoriju.

Taj humanitarni i nesebični akt slijedi njegova porodica, zaposlenici, ali i kupci, koji uvijek kupe koji somun viška “da se nađe” onome kojem je zaista potreban.

“Ovu gestu su prepoznali naši vjerni kupci, tako da dobrim dijelom i oni pomažu, uplaćujući somune za one koji nemaju”, rekao je za Radiosarajevo.ba Trtić.

Proces nastajanja jednog somuna nije lagan posao. Trtić nam pojašnjava da traje i do dva sata.

“Somun spada u kategoriju najzdravijih namirnica, bez aditiva. Radi se u pećima na jako visokim temperaturama. Fizički je ovo i najteži posao u pekarstvu jer se radi sve ručno”, kazao je Trtić.

U sklopu zajedničkog projekta ‘Obrok za sve’ konstantno dijele somune, a jedan dio šalju i u Narodnu kuhinju, SOS Dječja sela i Zavod za slijepe slabovidne osobe u Nedžarićima.

“Po nekoj procjeni, svakodnevno za vrijeme ramazana obradujemo oko 500 ljudi”, kazao je Trtić, navodeći kako se i tokom cijele godine trude pomoći socijalno ugrožene.

Ono što je važno za Elvisa jeste da se korpa ispred ove pekare konstatno puni somunima i kako kaže, najbitnije je da ona nikada nije prazna.

Ako kojim slučajem prolazite pored pekare „Nafaka“, svratite i kupite „somun viška“. Vaše dobro djelo, nečija dobra nafaka.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close