PITA OD ŠPINATA I FETA SIRA ZA RUČAK

Sastojci: 4 kašike maslinovog ulja, 1 luk – sitno nasjeckan, 1 kg svježih listića mladog špinata – opranih, 4 kašike nasjeckanog svježeg peršuna, 2 kašike nasjeckanog svježeg kopra, 3  jaja, 200 g feta sira, so, biber, 100 g maslaca, 225 g kora za pitu.

Priprema:

1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i dinstate dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.

2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršun, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i biberom te dobro promiješajte.

3. Otopite maslac i premažite metalni pleh za pečenje veličine 30×20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.

4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.

5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.

Izvor:kuharica.avaz.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close