Pogača sa sirom

SASTOJCI:

1 kg brašna

2 jaja

1 kašika šećera

1 kašika soli

1 dcl ulja

2 di-go kvasca

500ml (pola mlijeko –pola voda)

Za fil:

Sir sa vrhnjem 300 gr

1 bjelanjce

i malo posoliti.

Prvo stavite kvasac u mlako mlijeko, sa kašikom šećera , kašikom brašna i pustite da nadođe. U brašno dodati kašiku soli, sipati kvasac, ulje i malo zagrijanog 500 ml.(pola mlijeko –pola voda) i umijesiti tijesto i staviti ga na toplom da se udupla.

Kada se tijesto uduplalo ,staviti ga na radnu površinu i od ove količine napraviti 28 loptica. Loptice staviti da malo odmore oko 20 min. 27 loptica razviti kao za pekarske kifle, ima na slici primjer.

U svaku kiflu staviti po malo sira sa vrhnjem. Zarolati kiflu i presjeci ih na pola ali ukoso. Ja sam slagala u tepsiju br.30 obložila sam je pek papirom. Prvi red ide 22 polovice, dio gdje smo presjekli ide uz sami rub tepsije. Drugi dio slažemo isto 18 polovica ,isto dio koji je sjecen stavljamo okolo ,ali ih malo prema sredini kruga naginjemo. U sredinu ide ona 1 loptica koja je ostala,i na kraju slažemo preostalih 14 polovica oko kruga,lagano ih stavljamo.

Ostaviti da još malo nadođe ,prekriti prozirnom folijom oko 20 min.da odstoji na toplom. Premazati pogaču žumanjkom i posuti susamom ,lanom ,koliko želite,ili drugim sjemenkama. Peci na 200* oko 40min.(zavisi od rerne ) Staviti alu –foliju kad porumeni pogača. Pecenu premazati uljem i možete služiti toplu.

(www.halalmagazin.com)

Viđeno: 31

132

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close