Pogledajte kako će izgledati Istanbulski kanal, novi plovni put

Projekt izgradnje novog kanala 100 kilometara zapadno od Istanbula prvi je put najavio Erdoan uoči izbora 2011. godine

Turski ministar zaštite okoliša i urbanog razvoja Murat Kurum najavio je odobravanje plana za izgradnju Istanbulskog kanala, nove plovne arterije koja bi povezala Crno i Mramorno more, objavila je Hina.

– Odobrili smo plan za izgradnju Istanbulskog kanala nakon što smo ispitali sve zahtjeve i prigovore. U tom ćemo kontekstu brzo poduzeti korake kako bismo osigurali da kanal služi na korist našem gradu – napisao je Kurum na svojoj stranici na Twitteru.

Turska je planirala započeti izgradnju novog kanala dužine 51 kilometra još 2018. godine. Tada je planirano da se posao dovrši 2023. godine, do 100. godišnjice osnivanja Republike Turske.

Približni trošak projekta iznosi 10 milijardi dolara. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) više puta je izjavio da će se uskoro održati konkurs za gradnju Istanbulskog kanala, koji će ići paralelno s Bosforom.

Projekt izgradnje novog kanala 100 kilometara zapadno od Istanbula prvi je put najavio Erdoan uoči izbora 2011. godine.

Turska opozicija i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamolu (Imamoglu) protive se projektu i traže da se o njemu raspiše referendum.

Pretpostavlja se da bi novim kanalom dnevno moglo proći oko 160 brodova, uključujući tankere nosivosti do 300 hiljada tona.

Bosforskim moreuzom godišnje prođe 53.000 brodova.

Izvor:avaz.ba