Poslanikova, a. s., ishrana: Konzumiranje cjelovitog zrna pšenice kao prevencija raznih bolesti

Kada su ljudi počeli da bacaju pšenične mekinje tj. ljusku zrna pšenice raširile su se i neke bolesti, da bi se nakon dugo vremena otkrilo da ova ljuska ima brojne zdravstvene koristi.

Nakon pozitivnih iskustava ljudi i provedenih studija potvrđeno je da ljuska pšeničnog zrna sadrži veliki broj vitamina, soli i minerala neophodnih za čovjeka. Bacanjem ove ljuske gubimo te materije, pa zato liječnici danas savjetuju, posebno srčane bolesnike, dijabetičare i one koji imaju probleme s krvnim pritiskom, da konzumiraju cijelo zrno, zajedno s ljuskom. Ove koristi pšeničnih mekinja tj. ljuske otkrivene su tek u dvadesetom stoljeću.

Mekinje sadrže minerale neophodne za lučenje inzulina, što pomaže dijabetičarima. Savremene studije su potvrdile značaj pšeničnih mekinja i u prevenciji karcinoma. Druge studije su pokazale da se cijelovito zrno smatra kvalitetnim obrokom za djecu i da prevenira pojavu od astme.

Pšenične mekinje takođe sadrže i neke antioksidanse, a oni su značajni za aktivaciju ćelija u prevenciji karcinoma. Nove studije su takođe potvrdile da je konzumiranje cjelovitog zrna pšenice korisno za bolesti srca, arteriosklerozu i druge bolesti.

Poslanik, s.a.v.s., je jeo čitavo zrno i nikada nije bacao ljusku, iako je ta pojava bila rasprostranjena i u njegovo vrijeme.  Buhari prenosi sahih hadis:

(ما رأى رسول الله صلى الله عليه وسلم النَّقِيَّ، من حين ابتعثه الله حتى قبضه الله)

 „Poslanik, s.a.v.s., nikada nije vidio prosijano brašno od trenutka kad ga je Allah poslao sve dok nije uzeo njegovu dušu.“

Ovdje vidimo još jedan dokaz da mudžize Poslanika, a.s., nisu samo u riječima Poslanika, s.a.v.s., već i u njegovim postupcima.

Autor: Abdud-Daaim al-Kahiil

Izvor: www.kaheel7.com/ar

Prijevod i obrada: Akos.bA

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close