POZIV KOJI SE NE ODBIJA -JACIJA U DŽEMATU I PREDAVANJE DR.PROF ŠEFIKA KURDIĆA U CAZINU- DŽEMAT GLOGOVAC 25.01.2020 (SUBOTA)

“Ko obavi jaciju u džematu, kao da je pola noći proveo na kijamu, a ko obavi sabah namaz u džematu, kao da je čitavu noć proveo na kijamu”. (Muslim).

Vjerovjesnik, s.a.v.s., često je potencirao i preferirao namaz u džamiji u odnosu na namaz koji se obavi kod kuće ili na nekom drugom mjestu. Tako je jednom kazao:
صَلآةُ الْجَماعَةِ تَفْضُلُ صَلآةَ الْفَذِّ بِسَبْعٍ وَ عِشْريِنَ دَرًجَةً.
“Namaz u džematu vredniji je od namaza klanjanog pojedinačno za dvadeset sedam puta.” (Buhari)
Drugom prilikom je rekao:
مَنْ سَرّهُ أَنْ يَسْكُنَ بُحْبوُحَةَ الْجَنّةِ فَلْيُلْزِمِ الْجَماعَةَ.
“Koga raduje da stanuje u središtu Dženneta, neka se ne odvaja od namaza u džematu.” (Tirmizi)

.Ko je dr.prof Šefika Kurdić.?

Zvašrio Gazinu medresu i FIN. Magistrirao 1990 a doktorirao 1997. na najstarijem islamskom univerzitetu “Ez-Zejtuna” u Tunisu u oblasti hadisa i hadiskih znanosti.Zaposlen na islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, a gostujući profesor bio na IPF-u u Bihaću 15 godina, kao i na Fakultetu za islamske studije u N. pazaru, takođe, 15 godina.Prevodio sa arapskog značajna djela, a najpozantija je Muslimova zbirka hadisa u 8 velikih knjiga.Pored prijevoda i udžbenika, autor je orginalnih 44 knjige. Posljednja je bila “S Poslanikom, s.a.v.s., u Džennet.

Profeor će ovom prilikom ove dvije knjige koje su inače skuplje, na tu noć davati po cijeni od 10 KM

88