Predbračni problemi između srpkinje i muslimana

Postovani… dobro vece! Vec duze vreme me muce razna pitanja i preko sestre mom momka sam dosla do ovog sajta i vas! Ja sam rodjena u Hrvatskoj, inace-srpkinja sam. Zivim i radim u Svajcarskoj i vec 7 meseci sam u vezi sa momkom koji je musliman iz Bosne. Ima vec 2 meseca kako zivimo zajedno, i njegovi su nam vrata pored vrata. Prihvacena sam u familiji predivno da covjek samo moze o tome da sanja i svi zele da se sto pre uzmemo.

Medjutim… kako dani idu, dolazi do mnogo pitanja od njega i ostalih… a prva je pitanje promene vere, serijatsko vencanje, gde me zakopati kad umrem, kako decu sutra uciti veri, imena, itd… komplet sve sta ide u tu temu! Medjutim… ja sam uvek bila pri tome da je nas susret sudbinski i zasto sudbinu sad menjati, tj. zasto mene u 30 god sad zeli neko da promeni da budem nesto sto nikad nisam… kako to kad ja 30 godina slavim i bozic i uskrs i slavu i krstim se?

Moj stav po pitanju svega toga je da zelim sve prihvatiti vezano za njega i brak, al ne i da veru promenim, znaci da se vencamo u opstini a ne serijatski jer ako se tako vencamo moram preci na islam a ja nisam za to. Zelim barem nesto svoje da zadrzim a sve ostalo njegovo da prihvatim i niti malo mi to ne smeta… znaci na neki nacin bi i bila muslimanka postovajuci njegove obicaje i ostalo. Nisam trazila da se slavi i bozic i ramazan da sutra deca nebi imali muke oko toga da ni sami ne znaju sta su. Zelim da su moja deca sutra isto sta i otac i nimalo ne osporavam to i sto se imena isto tice, nista mi ne smeta, samo zelim da znaju sta im je majka, sta su im drugi baba i deda i da kad su srpski praznici da znaju uzeti tel i nazvati moje roditelje i brata i cestitati im, drugo nista ne trazim. Znaci sve osim da primim islam.

Medjutim… on kaze da bi volio da u brak udje sa muslimankom i da ga hodza venca a vec je jednom bio serijatski u braku samo sto sa njom nije zakonski bio vencan. To je sad jako diskutabilna tema…i doduse on sam kaze da ne inzistira na tome i ne tera me, al bi mu to bila i cast i ponos! Zasto to trazi? Zar se stidi sutra reci da mu je zena srpkinja… zar se stidi sto nosim srpsku krv, kako onda da budem muslimanka? Zasto zeli sudbinu da promeni? Hiljade pitanja na koje nemam odgovor i za koja mi treba strucna pomoc i savet jer se on sad malo ohladio od teme braka iz tog razloga, jer se plasi kako dalje ako ne primim islam, kakav bi zivot i bar i vaspitanje dece imao sa srpkinjom?

Unapred zahvalna…

 

SAVJET:

 

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Cijenjena;

Nekoliko puta sam pročitala Vaše pitanje i mogu da Vam kažem da je za odgovor na ovo pitanje potrebno mnogo više od pisanja, ali eto potrudit ću se da Vam odgovorim onoliko koliko su moje mogućnosti u ovim okolnostima.

Nije nimalo čudno da imate te strahove i dileme o zajedničkom životom sa čovjekom čiji se život veoma razlikuje od Vašeg. Vi vjerujete u trojstvo, a Vaš muž da je Bog samo jedan, da je to Allah, a da je Isus (Isa a.s) njegov poslanik i pokorni rob. Njegov život je uređen Ku'anom i sunnetom (Šerijatom) koji ima tačno utvrđen kodeks ponašanja u svakoj situaciji.

Naravno da bi svakodnevno dolazilo do konflikata između vas dvoga, jer na primjer, on ne može da čestita tvojoj porodici Uskrs i Božić jer bi to značilo čestitat im nevjerstvo, a tebi bi to značilo nepoštivanje tvoje familije i „srpske krvi“. On ne može svojoj djeci da daje nemuslimanska imena jer je to Islamom strogo zabranjeno kao i slavlje praznika koje si ti gore navela. Niz je drugih elemenata koji bi došli u pitanje vašim brakom jer ste potpuno različiti i vjerujete različito. I sve to nema ama baš nikakve veze sa tobom mila, već je to nešto o čemu on kao Musliman koji je svjestan istine, mora da vodi računa i ne može određene stvari da odbacuje iz svoje vjere.

Sa druge strane, sigurna sam, kada bi se sutra desilo da vaši odnosi totalno zahlade, da odustanete od braka, da bi te on jednako pozivao u Islam ukoliko te uistinu voli jer niko od nas ne želi da vidi voljena bića u džehenemskoj vatri.

Sve prethodne objave su najavile da se njihovi sljedbenici moraju pokoriti posljednjem Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, kada se on pojavi i da će se dolaskom Islama (objavom Kur'ana) dokinut sve druge objave, pa zbog toga svako onaj ko se ne odazove na taj poziv, sam će sebi štetu nanijeti.

Pon. Zakon, 18:19: upozorava: „A ne bude li ko slušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom.“ Potrebno je naglasiti da je samo Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nazvan prorokom !!!

A Kur'an to potvrđuje: “Allahu je prava vjera jedino islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kad im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će brzo obračunati.” (Ali ‘Imran, 19)

Dakle, nema proturječnosti između ove dvije Objave. Zbog toga je tvom mladiću lakše tebe razumjeti nego tebi njega. On vjeruje u Kur'an u kome su sadržane i sve predhodne Knjige ali neiskrivljene za razliku od tebe…

Mi, Muslimani, vjerujemo prethodne objave i sve prethodne poslanike koji su poslani i jevrejima i kršćanima i bolje ih poznajemo od samih sljedbenika tih knjiga jer one su u Kur'anu i sunnetu neiskrivljene dok su kod vas podijeljene na Stari i Novi zavjet koji opet imaju dosta kontradiktornosti jedan drugom, a to je opet široka tema.

Uglavnom, mila moja, ja ti predlažem da porazgovaraš sa nekim od muslimana koji su konvertirali u Islam, a koji su dugo istraživali dokaze za istinitost onoga što slijede. Svima njima su se srca smirila sa vjerom u jedinog Allaha koji čist od svega onoga što mu pripisuju.

Pogledaj mila, samo mudžize (nadnaravne pojave) koje se nalaze u Kur'anu, koje su najavile određene događaje i stanja, koji su se obistinili upravo onako kako nam je to tvoj i moj Gospodar najavio.

Zar nam nije dovoljan znak padanje kamenja sa neba koje su nazvali meteoritima, otvaranje tla pod nagama kao ogoromne rupe koje su gutale kompletne zgrade, pijace…??? Zar nije dovoljan dokaz izobličavanje ljudi i životinja koje nam je naš Gospodar najavio kao i povećan broj zemljotresa???

Zar nam treba veći dokaz od obavještenja jednog nepismenog čovjka iz pustinje koji nije znao za drugo prevozno sredstvo osim kamile, da će doći vrijeme kada ćemo do pred džamiju dolaziti zavaljeni u udobne kožne jastuke ili sjedalice koje liče jahalicama??? Reci mi, mila, zar je mogao Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, znati da ćemo se mi danas vozati automobilima koji će imati kožna sjedišta, da ćemo njima dolaziti do džamija??? To je mogao znati samo objavom od Stvoritelja svega postojećega od postanka do Sudnjega dana!!!

Zar je moguće da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mogao znati da će se pojavit mnoštvo zgrada, pismenosti, da će se jesti u jednoj, spavati u drugoj, a gosti primati u trećoj prostoriji …??? On, sallallahu alejhi ve sellem, koji je živjeo u veoma skučenom, skromnom prostoru tako nešto je mogao znati samo putem Onoga Koji je poznavalac svih tajnih…

Nebrojeno je dokaza za one koji razuma imaju i koji hoće da nađu odgovor na svoje pitanje, pa zar da sumnjamo i u jedno slovo u Kur'anu nakon samo kratkog podsjećanja!?

Zar ima neko ko se smije suprostaviti upozorenju Uzvišenog Allaha Koji obavještava:“Allahu je jedina prava vjera Islam. A onaj ko želi neku drugu vjeru osim Islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati!“ (Ali' Imran, 85.)

Sve što nam je Allah opisao o prošlom vremenu je istina u to nema nimalo sumnje. Sve što nam je On, Sveznajući, najavio da će se dešavati do Sudnjega dana, ili se obistinilo ili se obistinjuje i to je istina koju niko razumom obdaren ne može da porekne. Sve što nam je On, Milostivi, Samilosni obećao je nesumnjivo istina, a On obećaje i tebi i meni da će nas uvesti u Džennet samo ako Mu budemo pokorni, ako Ga iskreno budemo vjerovali ne čineći Mu zulum pripisujući Mu dijete, ženu, (trojstvo) jer On je od toga čist i neovisan. Nemoguće je opisati veličanstvenost našeg Stvoritelja Koji kaže:

„Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more kad presahne, ulije još sedam mora, ne bi se ispisale Allahove riječi; Allah je uistinu silan i mudar.“ (Lukman ,27)

Zbog toga, ja te pozivam, da se malo više zainteresuješ za ono u šta te tvoj zaručnik poziva. Nemoj me pogrešno shvatiti, ne omalovažavam ja tvoju krv niti tvoje porijeklo, ali ja znam da ti je spas u ispravnom vjerovanju bez obzira kako vaša ljubavna veza završila.

Ja zaista želim da budeš sretna i zadovoljna. Želim da ti srce bude ispunjeno. Ukoliko se vaše različitosti ispriječe na putu vašem zajedničkom životu, nemoj da budeš tužna zbog toga, ali te molim, razmisli, da li je ono što ti tvoj mladić nudi vrijedno pažnje???

Možda nije imao hrabrosti da ti prenese poruku našeg Stvoritelja Milostivog Koji obećanja ispunjava:

„A oni koji se budu Allaha bojali, oni će na sigurnom mjestu biti, usred bašči i izvora, u dibu i kadifu obučeni i jedni prema drugima„ (Ed-Duhan 51,52,53)

"One koji budu vjerovali i dobra djela činili-Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela čnio-čekaju ga sigurno edenski vrtovi, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata kititi i u zelena odijela od dibe i kadife oblačiti, na divanima će u njima naslonjeni biti.“ (El-Kehf ,30,31.)

Ne oklijevaj, ne uskraćuj sebi mogućnost ulaska u Džennet jer u njega će ući samo oni koji budu istinski vjerovali. Kaži: Lā ilāhe illallāh, Muhammed resūlu-llāh (Nema boga osim Allaha, Muhammed je Allahov poslanik.) i nećeš se pokajati !!! Pozivam te u Islam jer imam čime da se ponosim i imam šta da ti ponudim, pa odazovi se mila.

Nađa Dizdarević

sebil.eu

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close