Predivna poslastica – torta “LEDENI VJETAR”

SASTOJCI

Kora od bjelanjaka

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 kašika voćnog octa

Krema

  • 9 žumanjaka
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • 4 dl slatkog tučenog vrhnja

Voće:

  • 3 kiwija
  • 2 banane
  • 500 g malina ili jagoda

PRIPREMA

Kora:

  1. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka, polagano dodavati šećer
  2. Strpljivo i polako mutiti, na kraju dodati jednu kašiku octa… Mutiti…
  3. Peći u limu na papiru za pečenje je najbolje, 45 – 60 minuta na 150 *C
  4. Kada se ispeče izrezati na tri jednaka dijela (uzdužno) i pažljivo odvojiti od papira (lima)

Krema:

  1. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom, dodati brašno, mlijeko i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. (Često miješati…)
  2. U ohlađenu kremu (ne previše hladnu) dodati margarin (umutiti ga sa kremom)

Namazati jedan jedan od tri dijela kore slojem kreme, poslagati voće i dodati malo šlaga…

Zatim ponovo kora, pa krema, pa voće, pa malo šlaga…

Zatim ponovo kora, pa krema, pa voće, a zatim cijeli kolač premazati ostatkom šlaga, te ga ukrasiti po želji.