Preuzela mi muža sihrom – živim u beznađu od tada

PROBLEM: Es-selamu alejkum! Meni i mužu su iz okruženja pravili sihre. Još tada sam primijetila da se sa mnom nešto čudno dešava i sa mužem, ali, nažalost, tada nisam vjerovala u džine i sihre. Pod utjecajem sihra, moj je muž upoznao jednu ženu za koju samo ukratko mogu reći da sam je prepustila Allahu. Mi imamo malu djecu, a ona nije prezala ni od čega da bi me dovela do stepena do kojeg me je dovela…

Želeći moga muža samo za sebe, standarno mi je pravila sihre da bi nas razdvojila. Vrhunac svega bio je sihr smrti! Nažalost, njen plan je uspio. Razdvojila nas je, mog je muža okrenula protiv mene i porodice, a njega vezala za sebe. I šta više boli: suze moje djece što su im uzeli oca ili moja bol?! Uzvišeni Allah drži me u životu kroz uputu u ovom mračnom periodu, pa onda moja djeca! Već duži period se liječim, ali, nažalost, puno je sihra i veoma je teško! Ako bi me ko pitao kako sam još živa, ne znam šta bih rekla, da se i sama čudim pored sve muke i teškoće i bolova, fizičkih i duševnih!

Često razmišljam da svoju dječicu dam ocu pošto im majka nije od neke koristi. Nemam podršku, živim sama sa njima, a tako bolesna u ovom tuđem svijetu ne znam dokle ću doći. Godinama mi šejtani prilaze sa nagovaranjima da se ubijem, da svakako ne mogu da se izborim sa tako silnim problemima i tolikim džinima. Svjesna sam da bi me taj korak odveo u Džehennem zauvijek, pa molim Allaha da me poštedi tog iskušenja. Već je tako dugo godina prošlo i dokle više!? Zar je moj život zaista uništen! Zar su dušmani izrežirali moj život i sreću napravili na moju nesreću! Kako dalje i kuda, nemam nekog razumijevanja ni od koga u pogledu moje bolesti, a jadni muž i ne vidi šta se oko njega dešava! Ni suze roditelja ni vapaji djece nisu ništa pored pogleda ljubavnice!

Nekada tako dobar muž, brižan otac, poslušan sin, pretvorio se u jednog bezdušnog insana kojeg ništa ne interesuje! Gledam oko sebe i vidim šta se dešava, koliko nam je nepravde naneseno da bi te osobe sada normalno šetale i uzimale tuđe pravo kao da je njihovo. Ona se ponašala kao da sam ja njoj ukrala muža, a ne ona meni. Toliko zlobe! Ja ne tražim mnogo od života! Imam želju da se pokrijem, imam želju da uživam u Kur’anu, u islamu! Ne znam da li će mi se ta želja ikada ispuniti jer ovako blokirana i bolesna, umjesto sreće, Kur’an je za mene mučenje, umjesto slasti imana i slasti namaza, moj je život jedno opće mučenje! Borim se sama, slušam rukje, ali moj je život satkan iz strahova i boli! Vallahi, ne znam još koliko ću dugo izdržati, još se nekako mučim da idem da radim, još se nekako mučim da odgajam svoju djecu, a snage malo.

Najradije bih sve napustila i otišla starim roditeljima u otadžbinu iako znam da bih tek tada propala, da mi život ne bi imao smisao, da bih bez djece poludjela! Uzgred bi te pitala da li poznaješ neku dobru sestru koja bi u ime Allaha došla da me pomogne oko djece i oko spremanja, pogotovo dok sam na poslu. Ja bih je platila! Osim toga, dosta me je strah, a djeca su nekada i kod oca pa ostanem sama, a strahu nema kraja!

Draga Nađa, molim te za iskreni savjet šta i kako dalje jer ja ne znam kako ću dalje kroz život! Da li je moj život uništen? Imala sam nekad čudne snove (snove od Allaha) koje bih rado ispričala nekome ko zna da tumači snove, ali ne znam ko to zna. Allah ti dao svako dobro!

SAVJET: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu, draga moja sestro! Nekoliko puta sam pročitala tvoje pismo i zamislila se nad njim jer mi je jako žao što si se dovela u ovaj položaj, mila, da nikako ne vidiš izlaz iz stanja u kojem se nalaziš.

Vidiš, s razlogom kažem da si ti sebe dovela u to stanje, zanemarujući sve ono što si napisala o drugoj ženi svog muža, jer si pala u očaj toliko duboko da se godinama ne oporavljaš, već samo čekaš smrt koju bi čak i ubrzala da nije straha od Allaha. Ne volim da se moje sestre tako predaju i zapadaju u stanja koja nisu svojstvena onima koji su spoznali postojanje Onoga koji nad svim bdije!

Ružo moja, izgubila si previše vremena na očajavanje, zato ću biti direktna u svom odgovoru, vjerujući da ćeš poslušati savjet svoje sestre koja ti samo dobro želi. Pod hitno prekini sa samosažalijevanjem i analiziranjem u pogrešnom smjeru! Taj čovjek više nije tvoj muž, već stranac koji već dugo vremena nema ništa sa tobom i tvojom djecom, osim bola koji vam nanosi. Iako ga zoveš “jadnikom”, ipak ne zaboravi da je on čovjek koji je odlučio da živi sa tom ženom, a ne sa tobom i vašom djecom i tu prestaje vaša bračna veza, a počinje bratsko-sestrinska.

Bez obzira da li se radilo o sihru ili nečemu drugom, moraš to prihvatiti kao Allahovu odredbu kojom te zaštitio od braka koji nije bio hajr za tebe, jer nam naš Gospodar daje samo ono što je hajr i eventualni sihr također je dio Allahove odredbe kojom ti zasigurno želi hajr. “A oni, ako se okrenu, ti reci: ‘Allah je meni dovoljan! Nema drugog istinskog boga osim Njega! Ja se samo na Njega oslanjam i On je Gospodar Arša Veličanstvenog!’” (Et-Tevba)

Mila moja, nije sreća na ovome svijetu u nekakvom mužu (pogotovo onom koji te veoma davno ostavio), već je sreća u spoznaji Milostivog, Samilosnog, i imanu koji nosimo u srcima. Vidjet ćeš veoma brzo zbog čega je Allah takvog čovjeka udaljio od tebe i čime ga je zamijenio. Za mene je veća nesreća to što još nisi stavila hidžab koji je farz, kao i namaz, a priželjkuješ smrt u toj mjeri da bi bila spremna i sama da je ubrzaš! Zar je moguće da imaš hrabrosti razmišljati o susretu sa Allahom ne ispunjavajući Njegove naredbe!?

Ti si moja sestra koja prima savjet, pa te molim, bez odlaganja, odluči i odmah spovedi u djelo potpuni preokret u svom životu, jer predugo si bila u kategoriji onih koji ne prihvataju Allahovu odredbu iako tvrde da sve što se dešava i zbiva biva po Allahovoj odredbi i Njegovom određenju.

Prvo se lijepo okupaj, moleći Allaha da te tom vodom očisti od svakog i najsitnijeg grijeha kao da prvi put ulaziš u islam. Izgovori šehadet sa dovom Milostivom da te pomogne i uputi na put koji vodi ka Njegovom zadovoljstvu. Obuci čistu odjeću i spremi se za namaz u kojem ćeš osjećati razgovor sa svojim Gospodarom, Milostivim, koji te strpljivo čeka i čuva uprkos tvom nemaru. Ostani dugo na mjestu gdje si klanjala i uči zikr, dove i razmišljaj o Allahu, koji ti nudi novi početak, koji ti je podario opskrbu, zdravu i lijepu djecu, bezbrižnost dok mnogi strahuju za svoje živote, dom dok mnogi spavaju sa svojom djecom na ovom snijegu koji pada… Prisjeti se svega što ti je Allah dao i čvrsto vjeruj da će ti ono što ti je uzeo zamijeniti boljim i ljepšim.

Neka to bude tvoj novi početak uz hidžab koji si stavila za obavljanje namaza i čvrstu odluku da bez njega nećeš više izaći napolje! Napravi sebi program po kojem ćeš postupati, u kojem ćeš povećati svoje ibadete. Promijeni svoju frizuru, način odijevanja i u kući i vani (hidžab).

Razmjesti namještaj po kući. Oboji zidove u nježne boje koje izazivaju sreću, a ne depresivne boje. Uskladi zavjese i paravane. Kada kuhaš hranu za svoju djecu, posebno aranžiraj stol i ono što serviraš. Djeci kupi nove igračke i odjeću i kaži im da počinjete novi, sretniji život… Znaj da im to duguješ jer oni imaju pravo na sreću i djetinjstvo u miru! Njihov će otac biti odgovoran za njihovu tugu i traume koje je on izazvao, ali, mila moja, i ti ćeš biti odgovorna za njih kao majka, jer majka je nezamjenjiva.

Ponovo mi se javi da te usmjerim na neki od hairli džemata u tvojoj blizini, pa da zajedno sa svojom djecom odlaziš na druženja na kojima ćeš napojiti svoju dušu imanom i osnažiti se džematom, jer insan ne može sam, a džemat će ti biti oslonac i podrška. Uključi se u hairli projekte kojima ćeš vratiti svoje pouzdanje jer puno toga možeš da uradiš na Allahovom putu i da budeš od koristi zajednici muslimana!

Ako vas Allah pomogne, nema tog koji će vas nadvladati; ali ako vas ostavi i prezrenim učini, ko je taj koji će vas pomoći nakon Njega! Zato samo na Allaha neka se oslanjaju vjernici!” (Alu Imran, 160)

Zapamti, tvoja sreća ne zavisi od drugog, nego od tebe same! Koliko to budeš željela, toliko ćeš i uspjeti! Ne očekuj da neko drugi promijeni tvoj život nekim čarobnim štapićem jer život nije bajka, već prolazna stanica, veoma kratka, u kojoj gubitak vremena na očaj predstavlja veliki zulum prema nama i našem Gospodaru, u tvom slučaju i prema tvojoj djeci i porodici! Ako želiš da budeš sretna, moraš donijeti odluku da ćeš okrenuti novu stranicu svog života i izaći iz prošlosti.

Vrijeme nije stalo u trenutku kada ti je muž otišao za nekom drugom! Ako je otišao, neka je, to je njegov izbor i otišao je sa sličnom sebi, a razvodom braka nije se desio tvoj kraj, nego neki novi početak, zasigurno ljepši, u to ćeš se uvjeriti onog trenutka kada prihvatiš istinu. Ne volim kad moje sestre tako očajavaju, ne volim da vas vidim kao slabiće i ne želim da budeš jedna od takvih.

Mila moja, molim te, u ime Allaha, odluči da ćeš uživati u životu, imaš pravo na sreću. I tvoja dječica imaju pravo na sreću. Život na dunjaluku ionako je samo igra i razonoda, pa hajdemo ga učiniti lijepim uprkos svim iskušenjima. Naša je želja Džennet i sve što ne nađemo na prolaznom dunjaluku, naći ćemo još puno ljepše na ahiretu u kojem je sreća neprolazna, pa vrijedi osaburiti ovo malo vremena što nam je ostalo. Pokloni svojoj djeci sigurnost i djetinjstvo bez trauma i straha, jer oni to zaslužuju!

Ovim tekstom ćemo ostaviti mogućnost da ti se javi neka od sestara koja je u potrebi za poslom, koja ti može biti od koristi u svakom pogledu i kojoj ti možeš koristiti. Znaj, onaj ko se pouzda u Allaha, On mu je dovoljan i nikada neće ostati nesretan! Budi Mu pokorna i zahvalna što te nije iskušao nečim drugim, puno težim, i rezultate svog truda vidjet ćeš veoma brzo na dunjaluku i ahiretu, inšallah.

Ako vas Allah pomogne, nema tog koji će vas nadvladati; ali ako vas ostavi i prezrenim učini, ko je taj koji će vas pomoći nakon Njega! Zato samo na Allaha neka se oslanjaju vjernici!” (Alu Imran, 160)

Nađa Dizdarević – sebil.eu

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close