PRIPREMITE GA NA VRIJEME – HOŠAF: NEZAOBILAZNI NAPITAK NA IFTARSKOJ SOFRI

Tradicionalni bosanski napitak – hošaf ili kompot s voćem nezaobilazan je na iftarskoj sofri. Hošaf je starinski napitak koji zadovoljava sve ove potrebe. Naoko skroman, sadrži voće bogato nutrijentima, dovoljno je tečan i ne sadrži previše umjetnog šećera, te neće dodatno crpiti vodu iz organizma.

Kombinacija svježeg i suhog voća trenutno vraća energiju a ne opterećuje organizam koji je tokom dana bio “besposlen”. Olakšicu čini i to ovaj recept možemo mijenjati prema svojoj volji i namirnicama dostupnim u kuhinji.

Ovoga puta, vam preporučuje hošaf koji nije potrebno kuhati.

Sastojci:

  • 500g sušenih marelica
  • 250 g suhih smokava
  • 250g suhih šljiva
  • 120g grožđica
  • 120g prepolovljenih badema
  • 1/3 šoljice sirove pistacije
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika ružine vodice
  • 1/2 korice limuna
  • cimet

Priprema:

Prvo operite voće i poredajte ga fino u veliku posudu ili zdjelu. Nakon što ste poredali voće, dodajte i sve ostale orašaste plodove, cimet i polijte vodom.

Dodajte šećera po ukusu, zatim limunovu koricu i poprskajte ružinom vodicom. Ovako pripremljen hošaf, ostavite da se natapa najmanje 48 sati. Nakon tog vremena, sam saft će postati gust i mirišljav.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close