Prirodni laksativi: Rješenje problema loše i neredovne probave

Uzroci loše probave mogu biti svakojaki, od onih banalnijih na koje sami možemo utjecati poput loše kvalitete prehrane s malo vlakana, zatim nedovoljno kretanje, pa sve do onih složenijih gdje je u pitanju problem s metabolizmom ili lijenim crijevima.

Priroda nam pruža puno toga. I sama sam pobornik teorije kako u prirodi postoji lijek za sve bolesti, samo ga mi još nismo otkrili ili pak prepoznali. Upravo nam priroda i njeni plodovi pružaju rješenje uz pomoć kojih ćemo se zauvijek riješiti neugodnog problema loše i neredovne probave, te nadutosti.

Voda

Možda ovo niste znali, ali voda je vrlo bitan dio redovite probave. Nedovoljno tekućine itekako može doprinjeti opstipaciji. Voda potiče probavu, omekšava stolicu i omogućuje redovito pražnjenje crijeva. Jednako kako vodu koristimo za tuširanje i higijenu izvana, potrebna je i za “tuširanje” crijeva.

Jogurt

Jogurt, jednako kao i svi drugi fermentirani proizvodi odlični su probiotici. To znači da obnavljaju crijevnu mikrofloru bakterijama koje su od iznimne važnosti za zdravu probavu u organizmu.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su namirnica bogata prehrambenim vlaknima koje potiču peristaltiku crijeva.

Lanene sjemenke i psyllium ljuske

Djeluju na jednakom principu. Omekšavanjem stolice omogućuju redovito pražnjenje crijeva.

Šljive

Šljive su jedna od najpoznatijih i najučestalijih prirodnih sredstava koje koristimo za pražnjenje crijeva. Odlične su zbog toga što imaju blago laksativni učinak, a to je zato što su iznimno bogate mineralom magnezijem. Također tu su i dijetalna vlakna koja potiču peristaltiku crijeva.

Smokve

Jednako kao i šljive smokve imaju veliki udio minerala magnezija i prehrambenih vlakana koji imaju blago laksativan učinak.

dobrekalorije.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close