Rad na sebi. Birajmo pametno!

Insan opcenito, a zena narocito, mora da napreduje. To nekada ne znaci samo da ide na fakultet, da magistrira, doktorira, da radi….To je samo skupljanje informacija i talozenje u nama za posao za koji se spremamo raditi nakon studija.
Rad na sebi znaci citanje, stalno citanje i stalna potraga za novim interesovanjima, za onim sto nam treba u zivotu, u braku, u odgoju djece. Mentalno kopanje po svemu, radoznalost da saznamo nesto novo sto mozemo “upotrijebiti” u svojoj svakodnevnici, cime cemo je obogatiti, osvjeziti.
Rad na sebi znaci pracenje i vijesti, i dokumentarnih emisija, i filmova, i svega sto cini zivot oko nas. Rad na sebi znaci i prepoznavanje ljudi koji rade ili ne rade na sebi, i distanciranje od druzenja s njima, ne od njih, nego od stalnog komuniciranja i provodjenja vremena s onim ko ne radi na sebi, jer ce nas takve osobe odvuci u vlastitu mentalnu monotoniju – kutlaca, serpa, potiraca i to je njihov sav svijet. Podsjecati ih da to ipak nije sav svijet, ne izbjegavati ih i gurati od sebe, ali imati svoju autonomiju.
S kim si – onakav si. Druzenje s osobama koje rade na sebi, pogurat ce i nas da razmisljamo u tom smjeru. Druzenje s osobama koje sjede u bari vlastitog neznanja, zadovoljne i nezainteresovane, natopit ce i nase cizme blatom neznanja i nezelje za napretkom.
Birajmo pametno.

Sara Sabri