RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar prvi dan ramazana

Predjelo: Topa

Sastojci: 100 g slanog kajmaka, 100 g kiselog vrhnja, 50 g maslaca, 1-2 jaja.

Priprema: Rastopiti u tavi kajmak, vrhnje i maslac. Neko rastopi samo kajmak. Na to se doda jaje ili dva i promiješa. Najčešće se priprema pred sam akšam, kako bi se na sofru servirala topla.

detaljan recept pogledajte OVDJE

Glavno jelo: Šiš ćevap

Sastojci: 80 dkg masnijeg janjećeg mesa, 50 dkg manjih glavica luka, so, nekoliko zrna bibera, malo mljevene paprike, 12 dkg mrkve, lišće celera i peršuna.

Priprema: Meso izrezati na veličinu većeg zalogaja, a luk izrezati na veće komade. Na štapiće nizati naizmjenično meso i luk, tako da meso bude na početku i na kraju. Nanizane štapiće složiti u lonac, posoliti, dodati zrna bibera, isjeckano lišće celera i peršuna, te naribanu mrkvu. Doliti hladne ili mlake vode kako bi to sve prekrilo.

Lonac staviti na jaču vatru, a kad proključa smanjiti temperaturu i kuhati dok meso ne omekša. Kad je gotovo dodati i mljevene paprike.

detaljan recept pogledajte OVDJE

Desert: Nanine hurmašice

Sastojci: 2 jaja, 2 fildžana (fildžan – mala šoljica za kafu) ulja, 2 fildžana mlijeka, 2 fildžana šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer.

Priprema: Prašak za pecivo i vanilin šećer pomiješati s brašnom, a zatim se zakuha srednje tvrdo tijesto sa prethodno pripremljenom smjesom od jaja, ulja, mlijeka i šećera.

Otkidati manje loptice tijesta i oblikovati hurmašicu na sitnom ribežu. Peći na 200°C 20-25 minuta i ohlađeno preliti agdom od 18 fildžana šećera i 19 fildžana vode.

detaljan recept pogledajte OVDJE

 

Prijatno!

www.novihorizonti.ba

 

 

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close