Razmislite dvaput prije kupovine jagoda

Stigla je sezona jagoda, no prije nego ih kupite u supermarketu, razmislite dvaput. Jagode spadaju među voće koje je najviše kontaminirano pesticidima koji negativno utječu na ljudsko zdravlje.

Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porijekla koji su namijenjeni zaštiti biljaka i životinja od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama, prenosi Klix.ba.

Imajući u vidu da su pesticidi sredstva čijom nepravilnom primjenom lako dolazi do štetnih posljedica po čovjeka, postoje posebna pravila kad je u pitanju rukovanje s ovim proizvodima.

U radu s pesticidima potrebno je biti pravilno zaštićen, nositi zaštitno odijelo, zaštitne rukavice i zaštitne naočale, sredstva pripremati u za to posebno namijenjenoj prostoriji, te upotrebljavati posude koje se koriste samo za pesticide.

No šta je sa povrćem i voćem koje jedemo i koje upija ove štetne hemikalije?

Sudeći prema nevladinoj organizaciji Environmental Working Group iz Washingtona koja se bavi istraživanjima na polju zaštite životne sredine, jagode su voće koje je najproblematičnije po pitanju pesticida budući da su najviše kontaminirane otrovima, čak i unatoč pranju prije konzumiranja.

Environmental Working Group navodi kako jagode sadrže opasne hemikalije koje se povezuju sa rakom i štetnim utjecajem na reproduktivni sistem.

U cilju izbjegavanja ovih hemikalija, ova organizacija preporučuje konzumiranje organski uzgojenih jagoda i drugog voća, koje nije prskano i ne sadrži štetne pesticide.

Među voće najzatrovanije pesticidima spadaju: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje/višnje, paradajz, paprike, cherry paradajz, krastavac.

Najsigurnije povrće i voće kad su pesticidi u pitanju: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, zamrznuti grašak, luk, šparoge, mango, papaja, kivi, patlidžan, grejpfrut, karfiol.
(Vijesti.ba)

 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close