Recept / Sočne i ukusne đulbastije: Jelo kojem ne treba ni prilog

Đulbastije (ćulbastija), orijentalno jelo koje se priprema na isti način kao i ćevapčići (mljeveno meso pečeno na žaru, katkad pod pepelom), s tim što su đulbastije spljoštene tako da izgledaju kao male pljeskavice.

Mljevenoj junetini ili janjetini se doda bijeli luk, jaje, natopljen i iscijeđen kruh, sol, papar, pa se oblikuju đulbastije veličine dlana. Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju.

Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka, piše Bosanska kuhinja.

Sastojci za pripremu đulbastija:

500 gr mljevenog junećeg ili janjećeg mesa

700 gr ribanog krompira

1 jaje

2 glavice luka

1 češanj bijelog luka

2 kašike brašna

2,5 dcl vrhnja za kuhanje

4 kašike mlijeka,4 dcl vode

sol, biber, vegeta – sve po želji

ulje za prženje đulbastija

Priprema đulbastija:

U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, sol, biber, vegetu i naribani krompir, dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom.

Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peć.

Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da bude pregusto (kao za palačinke).

Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje.

Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakv prilog.


Izvr:Radiosarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close