Recept za đul šerbe – sok od ruže

ĐUL ŠERBE (sok od ruže)

Galon (tegla) od 3 litre.
1 limuntoz od 20 gr.,
pola galona latica đul (mirisne) ruže,
400 grama šećera.

Priprema:
U galon stavimo latice, đul ruže. Pospemo limuntozom i naspemo vode.
Od 3 galona dobijemo 2,5 litre soka.
Galon sa ružama i vodom treba stajati 7 – 10 dana na suncu, dok latice ruže ne izblijede (postanu sive).
Nakon toga, sok se procijedi, doda se šećer i miješa sve dok se šećer ne istopi.(šećer ne morate dodati ,može i bez šećera ali tad kad sipate u čaše stavite na svaku čašu kašiku šećera,po želji)
Đul šerbe se sipa u staklene flaše i ostavlja u frižider.
Može se poslužiti i s malo leda i 2 – 3 lista nane.
Gasi žeđ sa vrelih ljetnih dana.

Almasa Hadžiselimović

U djul basti,

U djul basti, kraj simsira,
sjedi jedna cura fina.

Djul bere i mirise,

ceka dragog i uzdise.

Moj dragane, slatko lane,
ubile te noci tamne.

Zasto si me poljubio,
pa me mladu ostavio.

Ti mi moju dusu uze,
ubile te moje suze.

 

Izvor: Fb page 

Izvor:akos.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close