ROTKVICE ČISTE BUBREGE, ŠTITE OD RAKA, POMAŽU KOD ASTME

Rotkvice se uzgajaju već više od 3000 godina.

Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali platu u rotkvicama.

Vrlo su zdrave i ljekovite

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.

  • Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.
  • Pomažu kod tegoba disajnih puteva, posebno kod kašlja i astme.
  • Potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa.
  • Prirodni su diuretik.
  • Kod žutice normaliziraju proizvodnju bilirubina.
  • Potiču stvaranje crvenih krvnih stanica.
  • Dobre su za mršanje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana.
  • Poboljšavaju probavu.
  • Smanjuju rizik od upale urinarnog trakta.
  • Čiste bubrege.
  • Uklanjaju loš zadah iz usta.
  • Štite od raka jer su odličan antioksidans.
  • Ublažavaju menstrualne bolove.
  • Sjemenke rotkvice pomažu kod vitiliga.
  • Maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip po njemu.

Recept za sirup za iskašljavanje

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna

Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku prije jela.

Pomaže i kod uboda kukaca

Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscijedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.

Izvor:hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close