SANJALA SAM DIJETE KOJE MI TRAŽI DA DOVIM ZA UMET I DA OD DRUGIH TO TRAŽIM

Dok pokušavam friške emocije da prenesem na tastaturu, drhte mi ruke, boli me svaki mišić kao da sam noć provela u teškom teretu.

Sinoć sam nakon noći provedene po mom planu i programu, legla da se odmorim, ali san nikako nije dolazio na oči. Stalno su mi se pred očima razmjenjivale slike najnovijih dešavanja u Egiptu i Siriji. Dobar dio noći sam provela iščitavajući vijesti među kojima je bila i potvrđena vijest o ranjavanju našeg brata Husejna Šarkavija koga jako cijenim i poštujem. Vijest sam čula ranije ali sam se sve nadala da je špekulacija dok nisam pročitala potvrdu na profilu našeg cijenjeng prof. Šefika Kurdića… Snimci iz Egipta i Sirije su mi već danima noćna mora pa sam juče u bolovima održala predavanje u Fahdovoj džamiji i sa mojim voljenim sestrama dovila za stanje umeta…

Ne znam kako sam i kada zaspala, ali se osjećam kao da nisam spavala već da sam kompletan san proživjela jer me drže osjećanja, umorno mi je tijelo, suze još uvijek same liju.

Zbog osjećaja koji imam o ovom snu, evo odmah nakon buđenja pokušavam da ga opišem, iako ne znam značaj sna, ali imam osjećaj da u sebi sadrži poruku:

Sanjam da sam krenula da držim predavanje i da po izlasku iz zgrade srećem tamnoputu ženu kako u naručju nosi dijete koje ima otprilike 4 – 5 godina. Žena je lijepo umotana u platno (nije u pitanju haljina već više, kao dva komada platna u kome jednim komadom prekriva glavu, a drugim ostatak tjela) ali to platno je umotano na takav način kao da čini abaiju i mahramu. Dijete koje drži u naručju je umotano u jedan čaršaf ispod koga mu viri rame i ruka kojom ju je zagrlilo. I ono je tamnoputu lijepih smeđih očiju i poduže kovrdžave kosice…

Ja im prilazim i predpostavljajući da je riječ o arapkinji, selamim je na arapskom i grlim i ljubim kao da je poznajem iako mi je lik nepoznat ali osjećam našu prisnost. Podižem na rame djeteta onaj komad platna (bijelog čaršafa) i ljubeći ga tepam na arapskom da je hladno. Njegovo tijelo je uistinu jako hladno i još uvijek osjetim tu hladnoću, nježnu kožu… pa je pozivam da idemo kod mene u stan da mu nađem nešto toplije da obuče, ali ona mi odgovara da ne mogu jer imaju posla. Dok dijete po drugi put ljubim i govorim: “Hladno, hladno.“ Ono mi uzvraća: “U srcu mi je hladnije“. Pogledam u ženu, a ona ne skida pogled sa djeteta kao da očekuje da nastavi da priča…

Dijete zatim ponovo kaže: “Dovi za umet, dovi za umet, dovi, puno dovi.“ Pokazuje prema prozorima moje zgrade i kaže: “Reci im neka i oni dove za umet Muhameda, sallallahu aleji ve sellem.“

Približavam se prozorima, a njih dvoje me prate. Vidim na prvom prozoru svog amidžu alkoholičara kome na stolu stoji flaša alkohola i puna čaša. Sa nedomicom se okrećem na njih dvoje, a dijete mi klima glavom da pokucam na prozor. Pokucam i kažem: “Amidža moj, boj se Allaha, dovi za umet„ i na moje veliko iznenađnje amidža odmah diže ruke i skrušeno poče dovit kao da je čitav život u ibadetu proveo. U srcu mi lijep osjećaj. Nastavljam dalje, a oni me iz daleka prate.

Kroz drugi prozor vidim porodicu okupljenu oko večere. Zatražim i od njih da dove za umet i oni odmah zajedno dižu ruke i zajedno uputiše iskrenu dovu.

Dolazim do trećeg prozora i vidim mladića i djevojku zagrljene kako gledaju TV i jedu „Čips“. Oklijevam da li da pokucam ali vidim da žena i dijete klimaju glavom i ohrabruju me da nastavim. Nisam ni pokucala, a njih dvoje se okrenuše i čim sam počela da pričam, djevojka ustade, ode do druge prostorije i vrati se lijepo pokrivna, te zajedno uputismo dovu Allahu za umet.

U srcu mi lijep osjećaj što nisam morala nikog da molim i ubjeđujem da uputi dovu. Sa druge strane vidim da se vraćaju braća i sestre iz Fahdove džamije… Među njima prepoznajem nekoliko učene braće i veoma dragih mi sestara. Pogledam u moje pratioce i oni mi pokazaše da i njima prenesem poruku djeteta, ali sada sa drugim izrazom na licu. Izrazom tuge.

Prilazim prvom bratu sa kojim se inače savjetujem po mnogim pitanjima i upućujem na njega ako se radi o nečemu što ne znam ili što zahtjeva konsulataciju sa učenim.

Objasnim mu o čemu se radi i on odmah uputi dovu Allahu i pozva brata do sebe koji uputi dovu, ali poče polemisat koliko pažnje treba pridavat meni i djetetu…

Ovaj prvi brat odlazi, a ja čujem kako on sa grupicom braće (opet među njima ima naše drage braće daija), komentarišu njega kako je pogriješio što pažnju pridaje jednoj ženi i djetetu.

Prilazim im da im objasnim o čemu se radi ali oni me grubo odbijaju i sve one koji pristižu upozoravaju prije nego dođu do mene da mi se ne pridaje pažnja, da valja sve dobro ispitat, da se ne uzimaju od svakog informacije…. Nije bilo fajde da im objasnim da nije važno ko sam ja i ko je dijete, jer se poziva na hajr… Moji pokušaji da im objasnim, završili su tako što su mi pritrčale sestre koje su bile u njihovoj blizini i otkinule jedan komad mog mesa sa lica i stavile u mašinu za mljevenje i samljele i počele pružat ruke prema meni kao da će otkinut još, ali su pritrčala braća i sestre koji su stajali sa strane i sve to posmatrali i oni su me odbranili.

(Ne znam ima li to ikakve veze sa činjenicom da me prekjuče jedna naša sestra sanjala sa mljevenim mesom, pa je to bio povod da mi zatraži halala, jer me ranije ogovarala, ne iz mržnje već iz ljubomore kako je kazala. Naravno, halalila sam joj i nemam nikakve tjeskobe u srcu prema njoj. Naprotiv, molim Allaha da joj podari svaki hajr ovog i budućeg svijeta).

Međutim, braća kojima sam ranije pokušala objasnit važnost dove za umet, nešto su im rekli, i oni su se svi vratili na svoja mjesta odakle su ranije sve posmatrali i sa tugom prema meni gledali, ali mi više nisu prilazili.

Ja sam počela da bježim uz neki put kojim sam se uspinjala uz brdo. Usput sam srela ženu koja je prodavala mlijeko pored puta i nju sam pozvala da dovi i ona je odmah digla ruke i uputila iskrenu dovu i dala mi čašu mlijeka da se okrijepim.

Nastavila sam i srela drugu ženu, oskudno obučenu sa ogledalom i šminkom u ruci. Nešto mi je govorilo da je prostitutka, pa sam oklijevala da li da je pozovem, ali pošto sam vidjela da više nikog nema, osjećala sam da moram i njoj da kažem da dovi za umet. Ona me upitala zašto treba da dovi pa sam joj objasnila stanje naše braće i sestara u Siriji i Egiptu. Zamolila me da joj pokažem kako će dovit i upitala kako može da postane muslimanka. Hoće li joj Allah primit pokajanje iako je sada na pogrešnom putu? Poželila sam da se vratim da pozovem našu braću i sestre koji su ostali na onom putu, da budu svjedoci njenog šehadeta, ali sam se bojala da su još uvijek, iz meni nepoznatog razloga, ljuti na mene. Izgovorila je šehadet, presvukla se u lijepu crnu haljinu i stavila crnu mahramu i podigla ruke Allahu doveći tako iskreno i čisto da su joj se suze slijevale niz obraze koji su dobili sada drugi sjaj bez šminke i pudera…

Nastavila sam da se penjem na brdo sve dok nisam stigla na vrh sa koga sam posmatrala šta se dešava u cijelom gradu. Sjela sam na jedan kamen i rekla mu: “uputi i ti dovu za naš umet.“

Plakala sam tako jako da mi se cijelo tijelo treslo, bolio me svaki mišić, a tuga mi je obavijala srce. Osjećala sam se tako usamljenom…

Sa brda sam vidjela auerodrom na koji je upravo sletio avion iz koga su izlazile sestre u nikabima i hidžabima, sa nekima od njih su bila djeca … Vidjela sam mnoštvo novinara kojima su one davale izjave…

Sada sam ponovo vidjela moju sestru arapkinju sa djetetetom u naručju, pored aviona, i čudila sam se koliko su njih dvoje veliki u odnosu na avion.

Dijete mi je mahnulo iz njenog naručja i čitajući sa njegovih usana (iako nisam čula glas) reklo da nisam sama i pokazalo kružno rukom tako da sam vidjela svuda u daljini da ima poneko ko dovi u samoći, a svi su bili različitih boja kože i porijekla. Nasmijala sam se zadovoljna, a dijete je podiglo ruke pokazjući da dovim. Spao mu je i sa drugog ramena onaj čaršaf kojim je umotan i vidjela sam na njegovim prsima rupu od metka iz koje je se vidjela krv.

Još jednom mi je pokazalo rukama da dovim i ja sam se probudila doveći.

Ne znam kakvo značenje ima ovaj san, ali imam osjećaj da sam dužna da ga prenesem svojoj braći i sestrama i pozovem i sebe i vas da dovimo za naš umet, da zbijemo naše saffove na istini, da postavimo prioritete u našim životima i da nam zajednički cilj i pravac bude put do Dženneta, jer Allah neće izmjeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne izmjeni sebe, a mi (ja) imamo itekako šta za mijenjati.

Molim Uzvišenog Allaha da pomogne umet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem vojskom meleka u mjestima gdje se zulum nad muslimanima vrši, da ujedini naša srca i ojača našu da'vu, našu borbu na Njegovom putu, da nas učini istinskim sljedbenicima Kur'ana i Suneta riječima i djelima i da naše konačno boravište bude džennet Firdevs i ništa manje od toga.

Molim Milostivog Gospodara da nas učini sljedbenicima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegove časne porodice, ashaba, tabi'ina, čestitih mu'mina, u djelima, riječima i međusobnim odnosima. AMIN!

***

Pošto su mnogi poslali poruku i pitali za tumačenje ovog sna. Evo kako ga je protumačio naš uvaženi brat doktor islamskih nauka koji ima dovoljno znanja i iskustva,iskrenosti da protumači ovakav san. Allah ga obilno nagradio. Amin.

 

 

Prelijep san…mašaAllah. Ono što je bitno san upućuje na nadu…na izlazak iz krize, inšaAllah, ali je potreban naš angažman…dova…ali i stalni rad sa onima koji ne znaju šta je istina.Oni sa kojima njačešće radiš i koji smatraju da su muslimani, zadat će ti najviše udaraca: poruka je tog sna! Drugi ne znaju, a kada saunaju istinu: priklone joj se. Ovo se misli na čitav svijet: informativna blokada je i sada na djelu…ali kada i to na kraju ode i do svakog člana čovječanstva dođe sušta istina, ono će je primiti (kao ove osobe iz sna…koje nisi poznavala, pa čak i sumnjala da će doviti, ali one su dovile).Očito je, da je ovaj san nastao pod utsikom posljednjih dešavanja u Egiptu. Molimo Allaha da im pomogne, a tebi,. sestro Nađo, da tvoje riječi tako djelotvorno poluče rezultate i na javi, kao što su polučile izvanredne rezultate i u snu!

 

 Nađa Dizdarević

sebil.eu

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close