Između ostalog, Kljuić je rekao “ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u KS, zabrađena. Pa šta ona misli, šta misle ona inovjerna djeca, kad je vide… Pa to se pojačava.”

– Ovakav islamofobični komentar prema ministrici koja obavlja javnu funkciju samo zbog toga što je žena koja nosi hidžab je eklatantan primjer homofobičnog i rodno zasnovanog verbalnog nasilja u javnom prostoru. Nazivanje pokrivenih žena “zabrađenim” predstavlja ličnu uvredu za sve žene koje nose hidžab.

Bilo koja žena čiji je vlastiti izbor i pravo da nosi hidžab ne može biti kritikovana zbog tog svog uvjerenja u demokratskom društvu. To se posebno odnosi na one žene koje su svojim trudom i radom stekle odgovarajuće stručne kvalifikacije za obavljanje državnih funkcija.

Stoga je nužno da kao društvo osudimo vrijeđanje žena sa hidžabom u javnom prostoru. Funkcioneri koji obavljaju javne dužnosti su podložni kritici samo na osnovu svoga rada i rezultata za zadatke koje su im povjereni u vršenju takvih dužnosti.

Kljuić, koji je uživao simpatije Bošnjaka zbog svoje bosanske politike tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, je navedenim činom “pao” u očima našeg naroda. Dužan je da uputi javno izvinjenje ministrici Hota-Muminović te da se u budućnosti suzdrži od vrijeđanja žena sa hidžabom. Tražimo od nadležnih policijskih i tužilačkih organa da krivično procesuiraju ovakav i sličan govor mržnje – navodi se u saopćenju Saveza bošnjački NVO-a.

Izvor:Faktor