Sjećate se ovoga dječaka u zatvoru što lijepo uči Kur’an, pogledajte kakvu sudbinu mu je Allah odredio

Prijevod i obrada: Putem Islama Portal

Sjećate li se ovoga dječaka što je u zatvoru učio Kur’an?

To je “Nafis Yaqoub”, mladi Tajlanđanin, koji je ilegalno ušao u Maleziju radi posla, a jedne je noći napustio svoje skrovište iz straha da će biti uhićen.

Izašao je potražiti hranu koju je kupio i na putu je Nafis Yaqoub upoznao malezijskog policajca i zatražio mu identitet odnosno ličnu kartu, pa mu je Nafis rekao da nije s njim.

Policajac ga je morao odvesti u pritvor i u pritvoru je priznao da je Tajlanđanin, a u Maleziju je došao ilegalno, pa su ga poslali u zatvor kako bi ga odveli na deportacije da se vrati u svoju zemlju.

Nafis u zatvoru i poslije ugledni imam u Maleziji

Zatvor je bio vrlo vruć i u zatvoru nije bilo prostirke. Nafis je morao skinuti košulju i sjeo na nju čekajući hranu. Dok je čekao hranu, recitirao je Kur’an i glas mu je bio vrlo lijep.

Policajac ga je vidio u zatvoru i video objavio na Internetu, a postao je popularan.

Otuda je Nafis Yaqoub postao poznat i zahtijevao je da ga policija pusti iz zatvora imenovan je imamom džamije u Maleziji, osvojio je nekoliko nagrada i zaradio hiljade dolara darovanih izbjeglicama u Burmi, a danas je jedan od poznatih imama u Maleziji.

“Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate!” (El-Bekara, 216)

Prijevod i obrada: Putem Islama Portal

236