SLATKO KOJI BUDI USPOMENE IZ DJETINJSTVA: PRIPREMITE DŽEM OD KAJSIJA

Ako se i vama bude lijepe uspomene kada se sjetite savršenog ukusa slatkog od kajsija koje su naše bake pravile onda je ovo sjajna vijest za vas.

Otkrivamo vam u čemu je tajna savršenog ukusa i boje ove neodoljive poslastice.

Ukoliko želite da se oprobate u spremanju zimnice sada je vrijeme da krenete. Za pripremu najukusnijeg slatkog od kajsija potrebno vam je malo umijeća, vremena i strpljenja. Sve ostalo možete kupiti na pijaci.

Sastojci

  • 1 kg kajsija
  • 1,5 kg šećera
  • komad kreča
  • sok od jednog limuna

Priprema

Kilogram kajsija oljuštiti i isjeći na polutke. Komad kreča ugasiti u povećem loncu. Kada kreč proključa, pomiješati ga drvenom varjačom i naliti hladnom vodom, pa ostaviti da se izbistri. Kajsije staviti u duboki sud, naliti ih bistrom krečnom vodom i ostaviti da u njoj odstoje jedan sat, piše Prva.rs.

Jedan kilogram kristal šećera staviti u šerpu za slatko. Kajsije izvaditi iz kreča, oprati ih iz nekoliko hladnih voda i poređati ih jedan red preko šećera u šerpi. Kajsije poprskati sokom od limuna i posuti šećerom, i tako produžiti dok se ne utroše i šećer i kajsije. Šerpu poklopiti i ostaviti da prenoći.

Sutradan dodati još pola kilograma šećera i čašu vode, pa staviti slatko da se kuva na tihoj vatri, dok se šećer otopi. Sad pojačati vatru da se slatko brže skuva. Kad je sok toliko gust da dvije kapljice soka teško sa kašike padaju, skloniti slatko, dobro ga opjeniti, pokriti vlažnim salvetom i ostaviti da se hladi. Sutradan sipati slatko u tegle, preliti voće sokom koliko zahtijeva i povezati celofanom.

Izvor:hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close