Smisao emaneta

Ovaj događaj je najbolji primjer kako se čuva emanet. Naime, kad je Mekka osvojena trebalo je ući u Kabu i očistiti je od kipova, ali Kaba ima svoj ključ. Taj ključ je bio kod Usame b. Talhe koji nije bio primio islam, pa je pobjegao na krov Kabe sa ključem u džepu. Hazreti Ali je uspio oteti ključ od Usame, a on je pobjegao nedaleko od Kabe. Dok je Resulullah čistio Kabu od kipova objavljen je ajet unutar Kabe: „Allah vam naređuje da emanete predate onima kome pripadaju.“ Tada je Poslanik, a.s. naredio da pronađu Usami i da mu vrate ključ kako Bog zapovijeda. Kad je to čuo Usama je istog momenta šehadet izgovorio.

I danas dan ključevi Kabe se nalaze kod ove porodice. Eto, to je emanet. Inače, velika je čast biti ključar Allahove kuće.

Pitali Omer b. Aziza šta ga raduje, pa je rekao: „Samo ono što mi Allah pošalje.“ I još je govorio: „Najveća mi je briga za radost za koju znam da če proći.“

·         Ako želiš biti sretan jedan sahat, onda spavaj

·         Ako želiš biti sretan čitav dan, onda se igraj

·         Ako želiš biti sretan čitav mjesec, onda se oženi

·         Ako želiš biti sretan godinu dana, onda traži pare

·         Ako želiš biti sretan čitav život pomozi drugima

 

Sretni nikada ne razmišljaju o sreći. Trojici nije mahal da idu u borbu: Ko je se tek oženio, ko kuću pravi, ko ima hajvana a treba se oteliti.