SODA BIKARBONA I PRAŠAK ZA PECIVO: KORISTIMO IH U ISTE SVRHE, A NEMATE POJMA KOLIKO SE RAZLIKUJU

Soda bikarbona i prašak za pecivo donekle imaju isto dejstvo pri pripremanju tijesta. Ipak, ove namirnice se prilično razlikuju, pa ako hoćete jednu da zamjenite drugom neka pravila morate da znate.

Vjerovatno vam se desilo da pri pripremi jela recept zahtjeva prašak za pecivo, a vi imate samo sodu bikarbonu ili obrnuto. Jeste li ikada umjesto jednog iskoristili drugo?

U čemu se zaista razlikuju ove namirnice?

Iako veoma liče i koriste se za slične namjene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju.

Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica djeluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a tijesto ili smjesa naraste.

Prašak za pecivo je posebna mješavina sode bikarbone i suhe kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suha. Većina ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da djeluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smjesa zagrijava.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Viđeno: 1

75

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close